El Teatre Principal de Valls, seu a partir d'aquest dilluns d'un casal de teatre durant l'estiu


El Teatre Principal de Valls esdevindrà un casal de teatre des d'aquest dilluns, 2 de juliol, fins al 27 de juliol, en una iniciativa de cooperació público-privada entre l'escola local La Peça i l'Ajuntament vallenc. L'activitat forma part del projecte educatiu dels Teatres de Valls, en el qual ja cooperen altres agents culturals.

Amb l'experiència de l'estiu de l'any passat, quan per primer cop es va realitzar aquesta activitat a la ciutat de Valls, i després de valorar-ne el seu èxit tant en l'acollida per part de la població com per part dels nens i nenes participants, l'escola La Peça ha optat per repetir aquesta iniciativa i de nou oferir als infants de Valls, entre els 7 i els 13 anys, aquest Casal. La proposta, amb el nom de 'Actua!', comptarà amb el suport de l'Ajuntament de Valls, que cedirà les instal·lacions del Teatre Principal, espai en el qual durant l'estiu no s'hi programaven activitats d'espectacles perquè es traslladen als espais del claustre de l'antic Convent del Carme i a l'Auditori de Mas Miquel.

La directora de La Peça, la vallenca Eva Cabré, creu que "el Casal de Teatre és una bona alternativa a d'altres ja existents per a la temporada de vacances escolars. Una proposta artística i estiuenca per a tots els nens i nenes interessats en descobrir i jugar amb aquesta disciplina artística". La promotora de la iniciativa també ha considerat que "volem donar la oportunitat als nens i nenes a endinsar-se en el món teatral i que puguin conèixer i descobrir el teatre des i per dins a partir del joc".

El casal s'estructura en setmanes, de forma que els assistents poden anar-hi d'una a quatre. La proposta concreta d'aquest casal de teatre es basa en guiar els alumnes en un muntatge teatral que aniran preparant al llarg de la setmana. S'iniciarà el treball amb jocs de presentació, confiança i cohesió de grup i després es seguirà amb treball de cos, veu i improvisació. Paral·lelament es donarà a conèixer als alumnes el text a interpretar. A més es treballarà amb tots els participants altres aspectes del muntatge com l'escenografia, el vestuari..., ensenyant-los tot el que requereix una representació i que moltes vegades desconeixen.

Donat que l'espai per desenvolupar la proposta és el Teatre Principal de Valls, els nens i nenes coneixeran també el teatre com a espai físic amb totes les seves característiques, usos i parts. Cada setmana s'estructuraran dos grups d'un màxim de 15 alumnes.

El regidor de cultura de l'Ajuntament de Valls, Marc Ayala, ha destacat que "els Teatres de Valls treballen molt més enllà de la línia de la programació estable i professional. Aquest casal d'estiu és un actiu del nostre projecte educatiu que, juntament amb les residències artístiques, l'escola de l'espectador, la cessió dels recintes dins el programa Ciutat de Cultura Participativa i les accions socials, configuren les línies essencials dels teatres vallencs".

Des de la seva obertura La Peça ha ofert cursos anuals de teatre a alumnes de totes les edats i ha dut a terme l'activitat de teatre extraescolar en diferents centres escolars. Tots els coneixements tenen aplicacions en el dia a dia, ja que el teatre i sobretot el seu aprenentatge serveix per millorar les capacitats expressives, i partir de jocs i exercicis d'interpretació ofereixen als alumnes una experiència vital que els serveix no només dalt l'escenari sinó també en la resta d'aspectes vitals i educatius.

A l'escola s'ha desenvolupat el projecte 'Trepitjant l'escenari', a partir del qual alumnes a partir de 12 anys aprenen teatre com una companyia. Així a més dels exercicis i l'aprenentatge interpretatiu són guiats en el desenvolupament de l'escenografia, el disseny de vestuari, el maquillatge, la difusió... Amb aquest projecte s'han estrenat els muntatges teatrals Criatures i Aquí no Paga ni Déu, i els esquetxos de teatre de carrer Al Carrer!, presentat per la Festa Major de Sant Joan de Valls. Alhora els alumnes de l'escola participen al Pessebre Vivent de Valls durant les dates nadalenques. Dins l'aula es treballen les escenes com a primer projecte del curs, i el mostren davant de públic els dies de Nadal.

La Peça també ha dut a terme projectes de teatre i de treballs manuals per a alumnes de diferents edats de primària a escoles com la Barquera d'Alió i la Mare de Déu del Lledó de Valls. Treballen també al col·legi Claret de Valls, on porten les classes de teatre des de parvulari, i on conjuntament amb una professora de música dirigeixen el projecte de teatre musical. Així mateix, ha realitzat suport dins l'aula en projectes teatrals de l'IES Narcís Oller de Valls, a més d'un diagnòstic amb propostes de millora per a la realització d'aquesta activitat amb indicacions per a direcció i professorat.
Share on Google Plus

About PortalNou Valls

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada