Es presenta a la Societat Agrícola de Valls l'estudi sobre la figura de Josep Roig Magriñà

Aquest divendres, 8 de juny, a dos quarts de 8 del vespre, es presentarà a la sala d'actes de la Societat Agrícola de Valls, es farà la presentació del llibre 'Josep Roig Magriñà. La cooperació agrària valenta, de gestió eficaç', elaborat per Antoni Gavaldà i Marcel·lí Piñana i editat per Cossetània. El volum analitza la figura de Josep Roig Magriñà (Valls, 29 de setembre de 1917 – Sant Cugat del Vallès, 18 de maig de 2004), un cooperativista agrari català rellevant en tres àmbits de la demarcació de Tarragona: la Societat Agrícola de Valls, de la qual va ser president (1954-1978); la Unión Territorial de Cooperativas del Campo, de la qual va exercir de secretari des de 1958, i posteriorment de vicepresident fins al 1976, i la Unió Agrària Cooperativa de Reus, de la qual fou vicepresident (1963-1976).

Afiliat a ERC, s'exilià després de la derrota a la guerra d'Espanya. En el seu retorn, protagonitzà una època brillant de gestió i impuls a la Societat Agrícola en ple franquisme, tot i ser d'esquerres, gràcies al seu pragmatisme unificador. En el seu pas per la cooperació de segon grau a Reus, portà el timó de la comercialització i obrí mercats difícils a l'estranger en una Espanya autàrquica. La darrera etapa la va viure com a conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca i posteriorment diputat de la Generalitat restaurada, sota la presidència de Josep Tarradellas (1977-1982). En el curs de la seva vida rebé diverses condecoracions i reconeixements.

Antoni Gavaldà Torrents és Doctor en Geografia i Història, llicenciat en Filologia Catalana i diplomat en Magisteri per la Universitat de Barcelona, és professor titular de la Universitat Rovira i Virgili. Component del grup d'investigació 'Ideologies i societat a la Catalunya contemporània', és autor d'una obra extensa de temàtica social. Director de la col· lecció Cooperativistes Catalans de la FRG.

Marcel·lí Piñana Edo és Llicenciat en Geografia i Història, diplomat en Estudis Avançats d'Història Contemporània i en Magisteri. Des de fa uns anys centra l'objecte de la recerca en l'estudi de la dinàmica pagesa cooperativa, amb incidència a la segona meitat del segle xx a la demarcació de Tarragona. És autor de diversos llibres cooperatius.
Share on Google Plus

About PortalNou Valls

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada