Els dos primers volums de l'Enciclopèdia castellera' es presenten aquest dimecres a Valls

Aquest dimecres, 30 de maig, a les 7 de la tarda, la sala d'actes de l'Ajuntament acollirà la presentació dels llibres 'Enciclopèdia castellera. Història I: dels antecedents al 1939' i 'Enciclopèdia castellera. Història II: del 1939 al 2016'. La presentació anirà a càrrec de l'alcalde, Albert Batet; Xavier Brotons, director de l'enciclopèdia; i els autors, Jordi Bertran i Jordi Cervelló.

L'editorial vallenca Cossetània, amb una llarga experiència en els llibres sobre el món dels castells, ha publicat els dos primers volums de la 'Enciclopèdia castellera', una obra dirigida pel filòleg i periodista casteller Xavier Brotons Navarro. El projecte compta, a més, amb l'aportació dels principals especialistes en cadascun dels diferents àmbits del fenomen casteller.

El primer volum, 'Història I: dels antecedents al 1939', compta amb la participació dels estudiosos Jordi Bertran Luengo, Joan Bofarull Solé, Xavier Brotons Navarro, Jordi Castañeda Campamà, Àlex Cervelló Salvadó, Pere Ferrando Romeu i Xavier Güell Cendra. Aquest primer volum està dedicat a una primera part apassionant de la història dels castells, que abraça des de l'anàlisi dels seus antecedents i la descripció dels seus orígens fins al final de la Guerra Civil espanyola, passant per l'esplendorosa Primera Època d'Or, la posterior i estrepitosa Decadència i l'esperançadora Renaixença iniciada l'any 1926. El volum inclou també l'estat de la qüestió sobre els castells nets més polèmics del segle XIX i sobre la possibilitat que s'intentés o fes un castell de deu pisos.

El segon volum, 'Història II: del 1939 al 2016', ha comptat amb la participació dels historiadors i periodistes castellers Alexandre Cervelló Salvadó, Eloi Miralles Figueres, Josep Bargalló Valls, Santi Terraza de Valicourt, Joan Beumala i Castells i Jordi Suriñach Perdigó. Analitza la història dels castells des del final de la Guerra Civil espanyola fins a la temporada del 2016. Es tracta, doncs, de la descripció de períodes històrics com la represa de l'activitat castellera després del conflicte bèl·lic i un posterior estancament (1939-1968), de la recuperació dels folres i la vibrant pugna per la supremacia entre els Nens del Vendrell i la Colla Vella de Valls (1969-1980), de l'inici de la Segona Època d'Or, amb la tornada a plaça dels mítics castells de nou (1981-1993), i de l'etapa d'excel·lència que encara es viu actualment i que té un punt d'inflexió clar en el 2 de 9 carregat pels Minyons de Terrassa el 1993. Igualment, el volum inclou un estudi dels diferents concursos castellers que hi ha hagut al llarg de la història.

Al llarg dels anys 2018 i 2019 està previst que es publiqui la resta de volums de l'obra. La 'Enciclopèdia castellera' ha nascut amb la voluntat de recopilar i actualitzar tota la informació sobre els castells i així esdevenir-ne una obra de referència, gràcies també als estudiosos que han anat sorgint sobre les diferents matèries.
Share on Google Plus

About PortalNou Valls

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada