El Ple Medieval fa un acte de reconeixement al moviment sardanista a Montblanc

Dissabte, 21 d'abril, l'església de Sant Miquel, coincidint amb la celebració de la Setmana Medieval de Montblanc, va acollir el tradicional Ple Medieval, que aquest any va reconèixer la tasca del moviment sardanista al municipi, aprofitant que la capital de la Conca de Barberà, durant tot l'any 2018, és la Capital de la Sardana.

Tal com informa l'Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà en el dictamen llegit pels regidors de la corporació montblanquina, la història del sardanisme a Montblanc es va iniciar l'any 1903, quan el mestre Boix va tocar una composició al piano en una vetllada organitzada per l'Associació Catalanista de la vila i un grup d'estiuejants forasters i altres joves montblanquins van puntejar la primera sardana. Però, sembla, que no serà fins el 1907 quan ja irromprà amb més força en la vida social local. Aleshores, es descriurà la sardana com "una moda nova" que la gent "ballava com un pasdoble", ja que era un ball, procedent de l'Empordà, desconegut a les nostres contrades.

Així doncs, a l'agost de 1907 ja es ballarà tal com cal una sardana, quan el jovent de l'Associació Catalanista es va posar a dansar a la plaça Castellví, davant mateix de la seva seu social. No obstant això, aquesta primera ballada "fou tocada a piano".

Ara per ara, no es disposa de cap referència documental fins l'octubre de 1920, quan ja es van tocar sardanes amb cobla. Aquesta va ser La Principal del Vallès de Sabadell, en la qual el primer tenora i director de la mateixa era el montblanquí Josep M. Escoté i Òdena. A partir d'aquí, s'inicia una nova etapa caracteritzada per la vinguda a la vila de diferents cobles que faran les corresponents ballades. Aquestes agrupacions seran sempre llogades per les entitats catalanistes de la vila.

A partir d'aquells moments, les ballades de sardana irrompran amb força i formaran part de la programació de qualsevol festa o celebració destacada que es produeixi a la vila. Així, les sardanes també van ocupar un lloc destacat en un dels esdeveniments més importants que va esdevenir al Montblanc del primer terç del segle XIX. Es tracta de les Festes Culturals i Patriòtiques que es van celebrar el mes de febrer de l'any 1922, amb la benedicció de l'estendard de l'Orfeó Montblanquí i la vinguda del president de la Mancomunitat, Josep Puig i Cadafalch.


La dictadura de Primo de Rivera sembla que no va impedir que les entitats catalanistes continuessin amb la contractació de diferents agrupacions instrumentals. Per salvar la censura, es van llogar més orquestres que cobles, les quals tocaven igualment les sardanes convingudes.

L'any 1925 la vila disposava, com a mínim, de dues colles: els "dansaires de Montblanch" i els "Jovincells de la Conca", que van actuar en un concurs a Valls, convocat pel Foment de la Sardana de la capital de l'Alt Camp.

Amb la dissolució de l'orquestra La Vella, molts dels seus membres aprendran a tocar els instruments de la cobla i, sota l'aixopluc del Centre Català, naixerà la primera cobla-orquestra a la vila, Els Montblanquins, dirigida per Josep Maseras i Gumersind Maseras i Bertran, que van debutar per les festes de Sant Miquel de l'any 1930.

Amb l'adveniment de la II República es va tornar a la normalitat cultural i, lògicament, les ballades i les audicions de sardanes van anar en augment. Va ser també quan es va participar en diferents aplecs sardanístics. El primer aplec que es va celebrar a Montblanc va ser l'any 1931 a l'ermita de Santa Anna. Per la festa de Sant Jordi de l'any 1932, Els Montblanquins van entonar per primera vegada "El Cant del Poble". Malauradament, aquesta cobla-orquestra es va dissoldre el mateix 1932, però va fer una darrera actuació el mes d'octubre de l'any 1933.

Una nova entitat, la Lliga Regionalista, amb la creació el mes de juny de 1933 del Foment de la Sardana, es va encarregar de propagar i de perfeccionar les ballades. L'associació sempre va contractar la Cobla Maseras, la qual va participar igualment en diferents aplecs fins a l'arribada de la Guerra Civil.

Després de la contesa fratricida, no hi haurà cap agrupació instrumental que continuï tocant sardanes, ja que la superestructura política no ho permetrà. Però, passats uns anys, la situació millorarà i trobarem l'Orquestra España, que ja començarà a assajar sardanes.

No serà fins els estius dels anys 1944 i 1945 quan es portaran a terme les primeres audicions de sardanes de després de la guerra. Aquestes consistiran en audicions o ballades, a base de quatre composicions, que se celebraran cada dissabte al vespre, sempre amb la promesa de no ser denunciats per part de l'alcalde de l'època.

Paral·lelament, el foment de la sardana perviurà entre les persones d'Acció Catòlica i del recentment constituït Casal Montblanquí, amb la Secció Folklòrica. Un grup de joves tindrà la gosadia de programar unes ballades semiclandestines que s'iniciaran l'any 1946 amb el Primer Aplec celebrat a La Vall. Malgrat els problemes legals evidents, aconseguiran convocar quatre aplecs entre els anys 1946 i 1949.

El dia 6 de març de l'any 1949 va esdevenir una diada del tot important per a la Secció Folklòrica del Casal, ja que es va veure ampliada per la constitució d'una Anella de la Sardana. Des d'un bon començament, els joves components d'aquest nou grup sardanístic van iniciar els corresponents assaigs i les classes teòriques sota l'atenta direcció del secretari de l'entitat, Josep M. Jàvega. Una de les fites que es van marcar va ser la de concórrer, juntament amb altres colles, a les competicions sardanístiques i aconseguir nous èxits per a la secció.

Amb el pas dels anys, la dictadura començarà a ser quelcom més permissiva i, fins i tot, el mes de gener de l'any 1951, en el si de la festivitat del "XII aniversario de la liberación de la Villa por las fuerzas nacionales", la "Cobla España amenizó una audición de sardanas". Dissortadament, el mateix 1951 deixaria d'existir l'Orquestra España i, d'aleshores ençà, per tal de portar a cap les ballades de sardanes, sempre s'hauran de contractar cobles foranes.

L'any 1959 es revifarà de nou l'esperit sardanístic, amb la ballada de sardanes a l'ermita de Sant Josep, amb motiu de la finalització dels treballs de restauració. L'any 1960 l'Obra del Ballet Popular va convocar la celebració del Dia Universal de la Sardana. A tal fi, es va constituir la Comissió Pro-Sardana, on també hi havia membres de l'Esbart Dansaire del Casal, ja mig desnonats per l'entitat. L'any següent, es va persistir en la Diada, i pel febrer de 1962 aquest grup de sardanistes van passar, com a una nova secció, al Museu-Arxiu de Montblanc i Comarca. A partir de llavors, la secció s'encarregarà de l'encomiable tasca de no deixar perdre la sardana a Montblanc.

En el prosseguir dels anys, s'integraran nous joves, amb una empenta del tot renovada. D'aquí, a les acaballes de l'any 1967, sorgiria la Segona Anella Sardanista, dita també "Novells Dansaires". Pel mes de març, s'havia celebrat a Montblanc la VIII Jornada d'Estudis Sardanistes, que va tenir un gran renom, amb ponències de Josep Ventura i de Salvador Casanova i la cloenda a càrrec de Lluís Moreno Paulí.

L'any 1968 es va fer una ballada de sardanes a l'ermita de Sant Josep, tot coincidint amb l'Any Fabra. El Grup Sardanista va organitzar un recital de Cançó Catalana, que va ser tot un èxit. Hi va acudir un gran nombre de jovent a escoltar les cançons de Raimon i de Pi de la Serra. L'any 1969 serà l'any del pas de la Flama de la Sardana i els components del grup l'acompanyaren fins a l'Espluga de Francolí, localitat que va ser declarada Ciutat Pubilla.

Poc a poc, la situació política del país s'anirà normalitzant i la Secció regularitzarà les seves activitats. D'aleshores ençà, el grup s'ha encarregat d'organitzar nombroses ballades de sardanes per les principals diades diades nacionals o locals, cursets de sardana, tant a Montblanc com a altres municipis de la comarca, venda de roses i llibres per Sant Jordi i la Diada Universal de la Sardana. També s'han fet conferències, esmorzars de germanor i excursions a altres aplecs, entre d'altres.

Paral·lelament, cal destacar la celebració d'esdeveniments molt més puntuals, com la Reunió de la Coordinadora d'Aplecs l'any 1984; l'Homenatge als Músics Montblanquins l'any 1985; l'exposició "Montblanc i la sardana", en motiu dels 25 anys de la creació del Grup Sardanista l'any 1987; i sota el patrocini de la Fundació Martí l'Humà, l'edició del disc "Montblanc i la sardana" l'any 1988, a càrrec de la Cobla Selvatana.

Però, sense dubtes, per la seva transcendència històrica i continuïtat al llarg dels anys, sobresurten els tradicionals aplecs celebrats el tercer diumenge de juny o el primer de juliol, que fins l'any 2006 van tenir lloc a l'ermita de Sant Josep, i a partir de l'any 2007, a la plaça Major. Val a dir que ja se n'han celebrat quaranta-tres.

Com no podia ser d'altra manera, Montblanc ha vist néixer i ha donat excel·lents compositors de sardanes. Entre d'altres, destaquem a Josep Amorós Bayer, Marcel·lí Bayer i Gaspar, Francesc Bonastre i Bertran, Agustí Causí i Marsal, Maties Escoté, Emili Foguet i Pere, Josep Maseras i Bertran, Maties Maseras i Farriol, Joan Pujadas i Ferrer i Jaume Tost i Miret. També n'hem d'esmentar uns altres, tots ells relacionats íntimament amb la vila. Són Josep Auferil i Costa, Josep M. Baigés i Jansà, Agustí Borgunyó i Garriga, Josep Farràs i Gasòliba, Tomàs Gil i Membrado i Joan Manuel Margalef i Ayet. Actualment, el grup sardanista compta amb un bon nombre de col·laboradors que participen decididament en el foment de les sardanes a la vila.

Finalment, l'informe realitzat per l'Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà recalca que, com a colofó de tota aquesta tasca de promoció de la "dansa més bella de totes les danses que es fan i es desfan", el 17 de març de 2018 Montblanc va ser proclamada Capital de la Sardana 2018. Per tant, al llarg de l'any i fins el març de l'any 2019, la nostra vila serà el centre del món sardanístic i, per tant, es desenvoluparan tot un seguit d'actes que deixaran una important fita en la història montblanquina.
Share on Google Plus

About PortalNou Valls

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada