Vimbodí acull una exposició sobre el poblament prehistòric a les conques Camp de Tarragona

La mostra itinerant 'Evolució paleoambiental i poblament prehistòric a les conques dels rius Francolí, Gaià, Siurana i rieres del Camp de Tarragona' es podrà visitar al Centre Cívic de Vimbodí i Poblet del 15 al 28 de juliol. En aquest context, aquest dissabte, 15 de juliol, a les 7 de la tarda, es realitzarà l'acte d'inauguració amb la xerrada 'L'art moble del Molí del Salt', a càrrec de Manuel Vaquero, investigador de l'IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) i codirector del projecte de recerca que es desenvolupa a l'entorn d'aquest jaciment. La xerrada serà un síntesi de les evidències d'art moble paleolític trobades fins al moment al Molí del Salt. Es presentaran les peces recuperades, moltes encara pendents de donar-se a conèixer en publicacions científiques, i es posarà de relleu la seva importància en el marc del Paleolític català.

L'exposició està organitzada per l'IPHES i finançada en el marc de les subvencions per a projectes quadriennals de recerca en arqueologia i paleontologia que concedeix el  Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. En ella es presenten les principals aportacions científiques que l'IPHES ha  obtingut de l'excavació i recerca en diversos jaciments arqueològics localitzats en les conques dels rius Francolí, Gaià, Siurana i rieres del Camp de Tarragona, entre els anys 2001 a 2014.

"L'objectiu és acostar al públic en general, i més concretament al territori d'abast del projecte, en què consisteix aquesta recerca i els resultats obtinguts des del seu inici l'any 2001 fins a l'actualitat", ha assenyalat Josep Maria Vergès, comissari de l'exposició. La mostra la integren 11 plafons organitzats en aquests àmbits temàtics: història del projecte de recerca, geomorfologia i geocronologia del territori estudiat, els recursos i el paleoambient, el primer poblament humà, les darreres societats caçadores i recol·lectores, les comunitats agrícoles i ramaderes, l'art moble i els ornaments i l'art rupestre.

A través de textos sintètics i imatges es donen a conèixer els principals resultats de 14 anys de treballs arqueològics i científics en aquesta zona i el buit de coneixement que han permès omplir els resultats obtinguts. En aquest temps, "hem pogut saber, per exemple, quina va ser l'evolució del poblament humà en aquesta àrea, en un període que va entre el milió i els 2.500 anys aproximadament", explica Josep Maria Vergès.

Així s'ha registrat quan i on es documenten els assentaments i grups humans de les diferents cronologies, des dels més antics com el Barranc de la Boella (la Canonja) o la Cansaladeta (la Riba), passant pels grups paleolítics de la Cova de les Borres (la Febró), el Molí del Salt (Vimbodí i Poblet), la Balma de la Vall (Montblanc) o la Cativera (el Catllar); els neolítics com el Cavet (Cambrils) o la Font Major (l'Espluga de Francolí), i les primeres formes d'urbanisme a l'Era del Castell (el Catllar).

"A més, també s'ha documentat els indrets on captaven les matèries primeres per fer les eines, principalment de sílex, com era el paisatge durant la prehistòria i els recursos vegetals que utilitzaven; amb quins ornaments es guarnien i les destacades mostres d'art moble i art rupestre", comenta Josep Maria Vergès. "També sabem en quin tipus d'hàbitat preferien protegir-se o com era el territori durant la prehistòria, així com pràctiques funeràries que es duien a terme", afegeix.

"El llenguatge de l'exposició és amè i incorpora recursos com els dibuixos, fotografies, gràfics i mapes", puntualitza l'arqueòloga Marta Fontanals, membre de la Unitat de Projectes i Transferència de l'IPHES. "En definitiva, la mostra està conceptualitzada per realitzar un recorregut per la prehistòria a través dels descobriments arqueològics més rellevants d'aquest territori realitzats en aquests 14 anys de vigència del projecte", assenyala la mateixa arqueòloga.

El projecte 'Evolució paleoambiental i poblament prehistòric a les conques dels rius Francolí, Gaià, Siurana i rieres del Camp de Tarragona' estructura la recerca en prehistòria que l'IPHES duu a terme a les conques d'aquests rius. Durant els 14 anys d'existència d'aquest projecte s'han portat a terme excavacions arqueològiques en un total de 14 jaciments, amb més d'un centenar de treballs científics publicats, així com la realització de diferents accions de socialització del coneixement, entre les que destaca aquesta exposició.


El projecte de recerca 'Evolució paleoambiental i poblament prehistòric a les conques dels rius Francolí, Gaià, Siurana i rieres del Camp de Tarragona' està finançat pel Departament de Cultura de la Generalitat.
Share on Google Plus

About PortalNou Valls

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada