Valls-Alt Camp per la Independència explica les garanties per la celebració del referèndum

La Casa de Cultura va acollir el dimecres, 19 de juliol, a dos quarts de 8 del vespre, una de les xerrades informatives que, sota el títol 'Garanties per a la democràcia: per un referèndum legal, efectiu i vinculant', protagonitzen els diputats del Parlament en més de 200 ciutats del país per explicar la Llei del referèndum que aprovarà el Parlament i les garanties democràtiques que tindrà el referèndum d'independència de l'1 d'octubre. L'acte, organitzat per l'ANC, va anar a càrrec d'Albert Batet, alcalde de la ciutat i diputat de Junts pel Sí.

Albert Batet va començar la seva intervenció exposant les característiques principals de la Llei del referèndum d'autodeterminació, una llei que s'empara en la legalitat internacional  i que, segons Batet, "preveu fins i tot més garanties democràtiques per al referèndum de l'1 d'octubre que la resta de processos electorals que s'han fet a Catalunya en els últims trenta anys". En aquest sentit, Batet va animar el públic a llegir l'esmentada llei, el contingut íntegre de la qual està a disposició de tothom al web https://garanties.cat/.

A continuació, Albert Batet va repassar, punt per punt, com es farà el referèndum del dia 1 d'octubre i va afirmar que "votarem com sempre, però amb l'estat espanyol en contra" i, en aquest sentit, va assenyalar que "és evident que hi haurà alcaldes facilitadors, com el de Valls, i altres que no, però el govern de Catalunya defensarà tots els votants, tant els del sí com els del no, i garantirà els espais i el que calgui perquè tots ells puguin exercir el seu dret de votar".

Batet va dedicar una part important de la xerrada a explicar les diferències entre la consulta del 9 de novembre i el referèndum de l'1 d'octubre. Així, Batet va assenyalar que "la principal diferència respecte del 9N és que el vot té conseqüències" i encara va afegir que "les persones que no vagin a votar, que sàpiguen que el no-vot també té conseqüències". I, en aquest sentit, va resumir que "com en qualsevol procés electoral, el vot del dia 1 d'octubre serà vinculant. Això vol dir que si l'opció més votada és el sí, passats dos dies de la votació i amb el resultat publicat, el Parlament de Catalunya proclamarà la independència, el ple de la cambra aprovarà la Llei de transitorietat i començarà el procés constituent que ens durà a la nova Constitució catalana. Si, per contra, l'opció més votada és el no, el govern de la Generalitat convocarà eleccions autonòmiques immediatament".

Finalitzada l'exposició, el públic va plantejar diverses preguntes, sobretot amb relació a la logística del referèndum. Així, sobre els espais habilitats per votar, Batet va assenyalar que, a Valls, serien exactament els mateixos de sempre. Sobre les meses dels col·legis electorals, va informar que es constituiran com s'ha fet sempre, és a dir, amb presidents, vocals i suplents designats per sorteig, els quals rebran una notificació personal. Pel que fa a la participació dels treballadors públics, Batet va aclarir que "en totes les eleccions que hem fet fins ara, els treballadors públics (no cal que siguin funcionaris) hi han participat de forma voluntària. Per tant, l'1 d'octubre també serà així: no s'obligarà ningú a fer aquest paper i els treballadors que hi col·laborin no infringiran cap llei".

Finalment, sobre les amenaces de l'estat espanyol, Batet va recomanar als assistents que recuperessin de l'hemeroteca les declaracions del president, ministres i altres responsables del govern espanyol dos mesos abans de la celebració de la consulta del 9N perquè, segons ell, "es tracta de la mateixa campanya de la por, una campanya que hem de contrarestar amb audàcia, amb esforç i, sobretot, amb molta il·lusió ja que som afortunats i tenim l'honor de poder fer possible allò per què han lluitat tantes i tantes persones abans que nosaltres".
Share on Google Plus

About PortalNou Valls

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada