Unió de Pagesos celebra tenir de preus de referència amb l'Observatori de preus de l'avellana

Unió de Pagesos ha aconseguit que el Departament d'Agricultura hagi posat en marxa l'Observatori de preus per a l'avellana, després de reclamar-ho reiteradament, amb l'objectiu de disposar d'uns preus de referència des de l'inici del 2017. La publicació, a través del lloc web del Departament d'Agricultura, dels preus reals de les categories de l'avellana en gra serà una eina molt important per a la transparència del mercat, que els productors podran prendre com a referència de l'evolució dels mercats internacionals i del mercat interior. Es tracta d'una fita per al sector, després que durant 10 anys, Unió de Pagesos ha denunciat l'opacitat de la Llotja de Reus els preus de la qual mantenien diferències injustificables respecte els d'Itàlia i Turquia.

El Departament d'Agricultura publicarà preus de referència cada 15 dies per aquelles categories per les quals compti amb un mínim de tres operacions. Amb tot, Unió de Pagesos reclama que, sobretot a inici de campanya, és imprescindible que els preus es publiquin setmanalment. Aquests preus representaran valors mitjans ponderats de les operacions reals ocorregudes durant el període previ a la publicació, de l'avellana en gra, posada a punt per la primera venda, a sortida de trencadora. L'evolució d'aquests preus permetrà la comparativa amb l'evolució a altres mercats, i també la comparativa amb l'evolució dels preus obtinguts pels pagesos per la venda del seu fruit.

Aquesta setmana la publicació del preu de referència de l'avellana inclou el preu de l'avellana tipus negreta calibre sobre 12, a 6,31€/Kg gra, i de l'avellana tipus comuna calibre 11/13 a 5,93€/Kg gra. El Departament d'Agricultura publicarà, sempre que hi hagi un mínim de tres operacions, preus per dues varietats: tipus negreta (inclou negreta i pauetet) i tipus comuna (resta de varietats), i per cadascuna d'aquestes, diferents calibres.

L'Observatori agroalimentari de preus de referència va sorgir gràcies a la disposició final primera de la Llei 18/2015, del 29 de juliol, de les organitzacions interprofessionals agroalimentàries, introduïda a petició d'Unió de Pagesos en la tramitació parlamentària de la llei. Posteriorment, tal com demanava el sindicat, el Govern va introduir, dins de la Llei 5/2016 del Pla estadístic de Catalunya 2017-2020, els preus agroalimentaris com a estadística d'interès dins els àmbits d'activitat estadística del pla, punt indispensable per disposar d'uns preus de referència dins del sector agrari, amb validesa estadística.


Unió de Pagesos considera que disposar d'uns preus de referència reals és una eina bàsica per donar transparència al mercat, facilitar la presa de decisions dels gerents de les entitats econòmiques del sector, permetre a la pagesia comptar amb elements per valorar la gestió de vendes que fan centrals, cooperatives i organitzacions de productors a les quals el productor subministra la fruita, i facilitar a l'Administració i al sector dades reals i a temps per poder detectar situacions de crisi de preus.
Share on Google Plus

About PortalNou Valls

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada