Opinió.- Espectacular represa dels Concerts de Santes Creus

ROMAN GALIMANY*. Santes Creus encara és monument de pedres vives. Santes Creus ha recuperat, el dissabte, 1 de juliol, al capvespre, el bell aspecte de romeria, en arribar dels més diversos i llunyans indrets una munió d'amants de la música, delerosos de contemplar i fruir espiritualment  de la bellesa, de la música, del silenci i gaudir de l'esperit que traspuen les pedres del vell Monestir. Què millor que amb el classicisme mozartià, sempre amb resultats exquisits.

Per a l'ocasió es va triar la Messa da Rèquiem, KV 626 de W. A. Mozart, obra mestra de l'expressió més profunda del dolor d'un home genial que no va poder acabar la seva partitura; és la peça sacra més interpretada, reverenciada i mitificada de la història sonora d'Occident. Uns intèrprets de la terra: l'Orquestra i Cors de la Universitat Rovira i Virgili, un quartet de cantants de prestigi ben contrastat, Maria Mateu, soprano, Laura Vila mezzosoprano, Beñat Egiarte, tenor, Pau Bordas, baix, a mans d'un artista de reconeguda qualitat: Gonçal Comellas. I una intenció solida: a favor dels afectats per l'esclerosi múltiple. Quedava ben clar quin era l'objectiu i la qualitat en la represa d'aquests concerts a Santes Creus.

Si la interpretació va ser excel·lent això es deu a dos factors evidents: d'una banda, la proposta de lectura íntima de Gonçal Comellas, que va apostar més per un Rèquiem reflexiu que extravertit, on es va apercebre la qualitat i temprança del seu treball, sobresortint el contrast entre el lirisme i el to dramàtic quan calia, destacant la sonoritat que va extreure del cor i l'orquestra; i de l'altra, l'actuació del Cor, envejable des de tots els punts de vista. Poden apuntar-se molts detalls de gran cor: la seva mil·limètrica coordinació, la seva seguretat en les entrades, la seva pronunciació, la col·locació de les vocals "perilloses" de forma segura, etc.

L'obra de Mozart sotmet a moltes dificultats, i per aquest motiu fem èmfasis en el treball del cor que ens va sorprendre molt gratament, així en les notes ràpides del Kyrie, els impactants increments d'intensitat del Lacrimosa, molt emocionants, o la subtilesa de les dones en les frases sobre "convoca em cum Benedictis" del Confutatis. Cal destacar que mai una corda va sobresortir sobre la resta; escoltar una sola veu, cosa tant difícil actualment en la majoria de corals: ductilitat, seguretat, poesia en el cant!

En el rèquiem els solistes vocals actuen conjuntament gairebé en la totalitat de les ocasions, com un autèntic quartet, lo que requereix un grup de cantants que presentin una homogeneïtat suficient en volum i correcta integració entre si; van estar impecables vocal i musicalment, destacant la seguretat i color vocal d'elles, la soprano Maria Mateu i la mezzosoprano Laura Vila; Beñat Egiarte, tenor de timbre brillant i potent, amb notable gust interpretatiu d'artista sensible en un estil molt líric,   i el baix Pau Bordas, amb veu bonica i poderosa, va infondre al text una passió i contundència expressiva, aprofundint en el drama amb personalitat.

Un deliciós Ave Verum de Mozart, interpretat el Cor i Orquestra dirigits per Gonçal Comellas, va ser el motiu per introduir el concert.

Conscient que el nivell del concert d'ahir va ser extraordinari i que els centenars de persones que hi hem assistit tenim certa sensació d'haver estat molt afortunats. A la vegada, copsant opinions dels presents, no comprenien com s'havia deixat passar tants anys, i superar tantes dificultats, per recuperar un espai tant emblemàtic per la cultura musical. La proposta que ho va substituir, els concerts de la Ruta del Cistar, el propi públic la desdenyà en poc temps.

El públic va fe costat massivament – esgotades les entrades i públic sense possibilitat d'entrar – la represa dels concerts al Monestir de Santes Creus que mai s'havien de perdre. Una vetllada memorable per recordar. Els intèrprets brillants musicalment; el públic brillant amb la seva presència va parlar i envia un missatge al receptor oficial. Felicitats a tots els participants pel coratge manifestat.


*Roman Galimany és el president de l'associació Amics de la Música de Valls.
Share on Google Plus

About PortalNou Valls

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada