L'Ajuntament de la Riba treu a concurs les obres de restauració del Molí del Racó

L'Ajuntament de la Riba ha licitat les obres de restauració del Molí del Racó i del corresponent estudi de seguretat i salut. El projecte ha estat redactat per l'arquitecta Vera Hofbauerová i el projecte bàsic i executiu d'instal·lació elèctrica per l'enginyer Mauro Cuesta Nicolás. El pressupost de licitació és 546.249,13 euros i els treballs contemplen una execució en un termini de set mesos.

El que es considera el conjunt del molí paperer del Racó se situa en el nucli central de la vila, prop de la plaça Major, en un carrer tot costerut i esglaonat. Al molí, part de l'antic clúster urbà de molins ribetans, amagat en un racó configurat per diversos edificis, s'hi accedeix només a peu, a través del carreró curt; perpendicular al carrer Costa Alta. El molí del Racó engloba l'edifici pròpiament dit i un pati posterior amb la sèquia que subministrava l'aigua a les rodes hidràuliques i per fabricar la pasta del paper.

Aquest edifici es pot considerar dins de l'ampli grup de molins paperer construïts durant el segle XVIII.  En l'origen es tractava d'un edifici a quatre vents amb totes les façanes a la vista; els espais interiors estaven clarament definits: a la planta baixa hi havia una espaiosa entrada i tres espais de fabricació, a la planta primera habitatge i possiblement una part de producció, a la planta mirador l'assecatge del paper. Actualment, a causa de l'adició de dues cases en el s. XIX, queden parcialment ocultes les seves façanes sud i est.

Pel que fa a l'ús, sembla que al començament del segle XX el molí ja va perdre la seva funció original. No és clar de què servia fins que al final dels anys quaranta del segle passat es van transformat les plantes primera i segona en quatre habitatges. Posteriorment s'han remodelat altres vegades igual que la gran entrada a la planta baixa. Tots els canvis s'han realitzats amb divisòries d'envans. Als anys cinquanta del segle XX es va destinar a l'escorxador municipal, fet que va comportar l'adaptació de l'estança diàfana per a aquesta funció; entre els elements nous introduïts destaca una porta d'accés oberta a la façana principal. També els passos interiors i tancaments a l'exterior s'han tapiat o reformat en diverses ocasions.

L'objectiu final que es persegueix amb la restauració del molí del Racó és fer-lo accessible als visitants en general i facilitar una lectura clara de com era en l'època en què exercia la seva funció de manufactura de paper. Per poder complir l'esmentat propòsit, en els processos de restauració s'utilitzaran tècniques i materials de construcció tradicionals: es a dir, fusta i rajoles per a sostres, fusta per tancaments practicables, maçoneria lligada amb morter de calç en els paraments verticals o de rajoles manuals en paviments.

Els espais restaurats han de servir per a l'ús adient als temps actuals, concretament es tracta d'ús sociocultural. Entre les finalitats de la restauració del conjunt del molí en destaquen dues: la primera, unida als valors pedagògics, històrics, etnogràfics i arquitectònics, és la de facilitar una clara lectura de la seva configuració i el seu ús en l'època en que fou construït. La segona finalitat, conseqüència de la primera, és l'ús que es donarà al conjunt amb la recuperació: la proposta és dedicar l'edifici restaurat a la difusió i promoció d'aquest patrimoni arquitectònic i, d'igual grau, de l'historia i actualitat del paisatge d'aigua i muntanya que envolta la Riba; en els espais recuperats també s'hauria de recordar que segles enrere els molins configuraven el paisatge urbà i que tenien una contundent presencia a la vall de riu Brugent i riu Francolí.
Share on Google Plus

About PortalNou Valls

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada