La Generalitat licita l'excavació arqueològica de la zona de Vilardida afectada per la C-51

El govern, a través de l'empresa pública Infraestructures de la Generalitat de Catalunya SAU, ha tret a concurs l'execució de les obres de la intervenció arqueològica al jaciment de Vilardida afectat per la variant de la carretera C-51 entre Vila-rodona i Montferri. Es tracta d'un tipus de jaciment d'assentament rural ibèric final i assentament rural romà amb un forn ceràmic.

Des de 1939, s'han produït troballes d'estructures i material ceràmic a la zona que hi ha entre el pont que travessa el riu Gaià i el turó que s'aixeca darrera la població de Vilardida. Tots ells s'han atribuït a una vil∙la romana de cronologia imprecisa el nom de la qual va poder ésser Vil∙la Ardida, nom que apareix en documentació medieval. Fins ara, s'hi han detectat les restes de dues sitges, dos forns una dòlia i dues àmfores senceres. També s'han trobat alguns fragments de terrissa sense definir, una fíbula i una estela discoïdal. Possiblement el pont actual es situa en el mateix lloc on hi havia un pont en època romana.

Les actuacions definides es proposen en tres fases que es detallen a continuació. La primera contempla l'esbrossada i neteja del terreny; excavació de la terra vegetal; i elaboració d'un informe final d'aquesta fase on es detallarà les zones que s'hauran d'excavar en profunditat durant la fase segona. Tot es farà sota supervisió d'un equip d'arqueòlegs amb ajuda de topògraf, antropòleg i conservador‐restaurador.

A la segona fase es procedirà a l'excavació amb mitjans manuals de les zones marcades amb la intervenció d'un equip format per un arqueòleg director, 3 arqueòlegs tècnics de suport al director, 1 arqueòleg dibuixant, 1 antropòleg, 1 restaurador, 15 arqueòlegs auxiliars que tindran cura de l'excavació manual de les terres, i equip de topografia. Es farà un informe final on es detallaran les conclusions dels treballs realitzats i on es definiran les mesures correctores a aplicar en fases posteriors en cas de que sigui necessari. En cap moment es veurà afectada la carretera actual, i no es preveu cap demolició ni reposició de carretera.

La tercera fase, que es divideix en dues subfases, inclourà la col∙locació d'una làmina de geotèxtil d'acord amb les indicacions i sota supervisió de l'arqueòleg; terraplenat amb les terres de la pròpia obra; estesa de terra vegetal i elaboració d'una memòria que ha de contenir la situació del jaciment o lloc de la intervenció, especificant l'entorn geològic i geogràfic, l'accés, les coordenades geogràfiques i l'altura sobre el nivell del mar. També la descripció i estudi del registre estratigràfic i de les troballes mobles i immobles, amb un registre planimètric i fotogràfic reproduïble amb garanties de qualitat, i estudis antropològics de laboratori, entre altres.
Share on Google Plus

About PortalNou Valls

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada