El Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí recupera una antiga sèquia del municipi

El Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí ha recuperat, gràcies a les subvencions aportades per la Diputació de Tarragona, una antiga sèquia, exponent de la cultura secular de l'horta. El canal de rec, a més, s'escau perfectament amb la didàctica i filosofia del Museu, primer com un exponent etnogràfic de la pagesia espluguina i, segon, com un element didàctic que possibilita el donar a conèixer a les noves generacions la importància que van tenir l'horta i les sèquies en altres temps .

El recuperat rec del museu és una sèquia amb un doll d'aigua quasi permanent que permet exemplificar el seu funcionament i que es complementa amb l'extracció d'aigües subterrànies a través de la sínia, que també es va poder restaurar i recuperar gràcies a la Diputació de Tarragona. El dos elements, en conjunt, donen una visió aproximada de les formes d'aprofitament complementari de l'aigua per a l'ús de l'horta..

La importància de l'aigua en la història de l'Espluga de Francolí ha estat ben palesa, tant per a fins industrials com pel regatge de nombroses hortes que han permès i han complementat la subsistència de la majoria de famílies de la vila fins quasi l'actualitat. Una extensa i enginyosa xarxa de sèquies i recs havia estat dissenyada per la saviesa popular des de començaments de l'existència de la població. Aquesta xarxa va ser utilitzada durant més de 800 anys fins que el progrés i l'abandonament de les zones d'horta i les construccions de les noves vies de comunicació, van fer desaparèixer bona part de la seva estructura.

Recuperar alguns trams és recuperar el testimoni de les artèries de regatge que en altres temps van ser la font de l'alimentació bàsica de la població. L'horta, de cicle biològic curt, va permetre sustentar a la població en períodes de crisi econòmica i convulsions socials fins quasi l'últim terç del segle XX. Els nous hàbits alimentaris i l'abundor d'hortalisses en els comerços van bandejar l'horta i van afavorir la pèrdua progressiva dels sistemes de regatge al llarg de les ribes del rius de Milans i Francolí. (Foto: Diputació de Tarragona).
Share on Google Plus

About PortalNou Valls

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada