El Monestir de Montserrat obté una carta de Wagner que va conservar el vallenc Cèsar Martinell

La Biblioteca del Monestir de Montserrat ha rebut a la secció de manuscrits una interessant carta autògrafa de Richard Wagner (Leipzig, 1813-Venència, 1883), datada l'any 1881. Es tracta d'una carta escrita en tinta blava sobre paper i dirigida al director del diari El Periódico Ilustrado Español i que va ser custodiada per l'arquitecte vallenc Cèsar Martinell. El donant, que vol conservar l'anonimat, la va adquirir a la Galeria La Suite de Barcelona.

La carta va ser adquirida en una subhasta en memòria dels pioners proto-wagnerians catalans, Marsillach, Letamendi i Pena, com a més coneguts, que van introduir la wagnerofília a Catalunya a mitjans del segle XIX i van divulgar amb èxit la música wagneriana a Catalunya considerada llavors com a 'moderna' en una societat que maldava per a emmirallar-se en les nacions més avançades. Aquest interès va ajudar a crear una tradició wangeròfila que va tenir com a resposta destacada les dues visites al Liceu dels Festivals de Bayreuth.

Segons l'informe de la casa de subhastes, la carta era propietat de Joaquim Marsillach (Barcelona, 1859-Caldes d'Estrac, 1883), crític musical i amic personal del compositor, que era membre del patronat del Festival de Bayreuth i que va ser un dels artífexs de la propagació de la música wagnerià a Catalunya. Marsillach va morir el mateix any que Wagner, sense descendència, i va deixar aquesta carta i d'altres béns a la seva assistenta, que posteriorment la va lliurar a l'arquitecte Cèsar Martinell (Valls, 1888-Barcelona, 1973). Aquest la va regalar posteriorment a un col·leccionista de Barcelona, que va ser l'últim propietari d'aquesta carta. Hi ha constància que a Catalunya hi ha dues cartes més de Richard Wagner, una a l'Institut del Teatre de Barcelona i l'altra a la Biblioteca de Catalunya..

El text de la carta és el següent:

"Al Sr. Director del Periódico Ilustrado Español.
De la Galia donde los godos heroicos creaban y defendían un asilo al cristianismo amenazado, el caballero del cisne partió para Flandes. Vuelve a su país para el centenario de Aquel, a quién su genio y su destino llamaron a ser el intérprete consciente de los instintos de su pueblo. Pueda esta coincidencia ser contemplada como homenaje rendido por el mundo sobrenatural a la memoria del poeta cuya obra y vida nos muestran la fusión operada por el arte de la vida real y del sentimiento religioso. Pueda también ser de buen augurio para el regreso de Lohengrin a la comarca de donde salió.

Richard Wagner". (Foto: Monestir de Montserrat)
Share on Google Plus

About PortalNou Valls

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada