Una biografia sobre Joan Poblet i Teixidó analitza catalanisme i agrarisme a la Conca

'Joan Poblet i Teixidó. La qüestió agrària com a qüestió nacional' és el títol del treball de Xavier Ferré Trill que publica l'editorial vallenca Cossetània sobre la figura de Joan Poblet i Teixidó (Montblanc, 1877-1918) i que exemplifica la relació entre catalanisme i agrarisme a la Conca de Barberà. Aquesta biografia aprofundeix en la dedicació que l'advocat va tenir en ambdós centres d'interès, i, fonamentalment, en la pràctica fundacional de l'associacionisme agrari empeltat d'una específica ideologia nacional.

Aquest lligam motiva una part significativa de la socialització cooperativista duta a terme essencialment en campanyes periodístiques i de conscienciació, cosa que explica el vessant públic de la seva dedicació. Un altre objectiu d'aquest volum, però, és resseguir la vinculació del jurista a l'evolució de les tipologies associatives a la Conca, en l'articulació de les quals tingué una constant implicació, des de la Cambra Agrícola de Montblanc fins a la Federació Agrícola de la Conca de Barberà. Poblet i Teixidó aporta una concepció destacada entorn d'un model cooperatiu associat a la via reformista.


L'autor, Xavier Ferré Trill (Reus, 1962), és doctor en Història i professor al Departament de Pedagogia de la Universitat Rovira i Virgili. Ha publicat estudis i recerques sobre la qüestió nacional i l'evolució històrica del pensament cultural i polític contemporanis. Forma part del grup de recerca consolidat 'Ideologies i Societat a la Catalunya Contemporània'  (Isocac / AGAUR). Darrerament ha editat el volum inèdit de 'Joan Fuster Dues visions' (2014) i 'L'Estat Català. Estudi de Dret Públic de Rovira i Virgili' (2016). També és autor de 'Construcció nacional: trajectòries i referents' (2010), 'Ramon Amigó i Anglès', pedagog del territori (1915- 2011) (2013), 'Ateneus. Cultura i llibertat. Associacionisme a la Catalunya contemporània' (2015) (amb Ramon Arnabat Mata) i 'Manuel de Pedrolo i la nació (1957-1982)' (2016).
Share on Google Plus

About PortalNou Valls

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada