Preocupació per la creixent degradació de l'únic edifici sencer de Martinell que resta a Valls

Diversos veïns de Valls han mostrat la seva preocupació per la creixent degradació que està patint l'edifici del 'Cine Valls', obra de l'arquitecte Cèsar Martinell, situat al número 3 de la plaça del Pati. La situació d'aquest edifici considerat Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) presenta cada cop més problemes de despreniment de l'arrebossat, estabilitat d'algunes estructures, com voladissos, i deteriorament general del frontal que forma part del conjunt patrimonial del Pati de Valls.

L'edifici del 'Cinema Valls' va ser projectat per l'arquitecte Cèsar Martinell i Brunet (Valls, 1888-Barcelona, 1973) seguint l'estil noucentista. Les obres de construcció de l'edifici es van fer al llarg del 1931, i va ser inaugurat el 6 de gener de 1932. En aquella data s'iniciaren les activitats d'aquesta sala d'espectacles, que rebia el nom de 'Cinema Valls'. La sala va estar en funcionament fins la dècada dels seixanta del segle XX. Posteriorment va esdevenir la seu d'una entitat bancària.

Pel que respecta al pis soterrani, aquest, adaptat com a cafeteria, va entrar en funcionament el 12 de setembre de 1932, quan es va fer l'obertura del bar-cafè Lyon. Des d'aquella data fins avui aquest local ha mantingut el seu ús original, tot i el canvi que s'ha anat produint en les cafeteries que s'hi instal·laren. Amb tot encara manté a grans trets l'estructura original, amb unes columnes de ferro fos que suporten el sostre.

Segons els treballs de l'historiador Francesc Murillo, el 'Cine Valls' és l'únic edifici sencer que queda a Valls de Cèsar Martinell. Segons la descripció que recull el Catàleg del Patrimoni de de Valls, l'edifici presenta un pis soterrani, que degut al desnivell existent entre la plaça del Pati i la Muralla de Sant Antoni pràcticament es converteix en els baixos de la façana de la Muralla. Damunt d'aquest soterrani hi ha els baixos i quatre pisos superiors.

En la composició de la façana principal hi ha l'ús de motius clàssics propis del noucentisme barrejats amb solucions racionalistes. La façana de la planta baixa està centrada per la portalada de l'antiga sala de cinema, a la que s'accedia pujant uns esglaons. La portalada central està flanquejada per dues portes de dimensions més reduïdes a cada costat. La del costat dret dóna accés a un establiment comercial de reduïdes dimensions, mentre que la de l'esquerra dóna a l'escala que baixa a la planta semisoterrani.

Pel que fa als pisos superiors, van ser transformats l'any 1973 fent a la part que toca a la plaça un habitatge dúplex, actualment desocupat, i que va alterar substancialment les obertures de la façana perdent d'aquesta manera la seva simetria i composició. Les obertures de les finestres dels diferents pisos són rectangulars i estan disposades de forma irregular per la reforma feta el 1973, a excepció del primer pis, on hi ha tres finestres situades al centre, i el quart amb una sèrie de petites finestres rectangulars separades entre elles per pilastres de maó.

La façana posterior més senzilla, presenta obertures a la planta baixa que donen accés i il·luminació al local destinat a cafeteria. Damunt d'aquest i ocupant l'espai de façana que correspon a tres pisos, hi ha una gran tribuna amb obertura central i decorada amb motllures. Pel que respecta a l'espai que hi ha entre aquesta i el coronament, també amb frontó hi ha també una gran inscripció en la que s'hi llegeix 'Cine Valls'.

A l'interior de l'edifici es conserva bona part de l'edifici del cinema, en molt mal estat, pràcticament tota a excepció de la platea. Aquesta darrera correspon al local d'una antiga sucursal bancària avui tancada, que té un sostre que la separa de la resta de l'antiga sala de cinema.
Share on Google Plus

About PortalNou Valls

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada