L'històric castell de Savallà del Comtat, a la venda per 150.000 euros en diverses immobiliàries

Diversos portals immobiliaris ofereixen als usuaris la possibilitat de comprar l'històric castell de Savallà del Comtat per 150.000 euros. Tant portals com Antic Masia o el portal Masias Rústicas Girona informen que es tracta d'un antic castell en ruïnes de 1.400 metres quadrats construïts i més de 4.000 metres quadrats al voltant. I si bé en destaquen les vistes que ofereix la propietat no amaguen l'estat de deteriorament de la construcció.

Un altre portal, no especialitzat només en finques, com Ofertas Comodities, ofereix també a la venda el castell de Savallà, el castell de Preixens o altres castells a Galícia, França o Escòcia. En aquest cas el preu és superior però en la seva fitxa tècnica es detalla molt més quins poden ser els atractius per fer la compra. El castell està en ruïnes però amb "autorització per a la seva reconstrucció" amb una superfície de 5.576 metres quadrats "amb autorització de construcció de 1.500 metres quadrats per a ús hostaler".

La història del castell de Savallà és confusa però alguns autors consideren que la referència més antiga seria l'any 1090 en que el castell d'Avella va ser encomanat a Guillem Ramon. A la darreria del segle XI el castell es trobava en mans de la família Cervera. El 1093, Adalaida, muller d'Hug Dalmau de Cervera el llegà al seu fill Ponç Hug. Al llarg del segle XII els Cervera mantindran el domini. El 1172, Ramon de Cervera en fer testament el llegà a la seva filla Elisenda, casada amb Berenguer d'Aguiló i al fill d'aquest matrimoni, Guillem. El 1196 apareix com a senyor Gombau d'Aluja. Vinculada amb els Cervera, a la meitat del segle XII apareixen els primers membres de la nissaga cognominada Avellà o Savallà, que són castlans del castell. Arbert de Savallà apareix com a testimoni en un document atorgat per Ramon de Cervera l'any 1150. El 1185, Arbert de Savallà testà deixant tot el que posseía en el lloc i terme de Savallà al nét Guillem.

El 1285, el rei Pere el Gran concedí una gran baronia, que comprenia Savallà, a Ponç Hug IV, comte d'Empúries. A finals del segle XIII passà als Timor i ja en el segle XIV, als Boixadors. N'era la senyora Francesca de Timor que es casà amb Berenguer de Boixadors. El 1380, l'infant Joan vengué la jurisdicció de Savallà, les Piles, Guialmons i Rubió a Bernat de Boixadors fill de Francesca de Timor. Savallà es coneixia com a Çavalla en aquest moment.

L'any 1509, el castlà de Savallà Gaspar Desvall i família vengueren la castlania al monestir de Santes Creus si bé el senyoriu eminent el posseïen els Boixadors que, l'any 1599 aconseguiren de Felip II el títol nobiliari de comtes de Savallà atorgat a Bernat de Boixadors i d'Erill en recompensa a mèrits adquirits el 1571 en la batalla de Lepant. En el segle XVII, Savallà es trobava dins la vegueria de Montblanc i pertanyia al Comte de Savallà. Al segle XIX el senyorejava el comte de Peralada.

Els Rocabertí-Boixadors es van extingir definitivament l'any 1899, quan morí Joana-Adelaida de Rocabertí-Boixadors Dameto i de Verí. Els títols nobiliaris passaren als Sureda, mentre que els patrimonis foren heretats pels marquesos de la Torre. Durant les guerres carlines va ser incendiat i ja no es recuperà de la seva ruïna. L'actual i onzè comte de Savallà és Pere de Montaner i Alonso.
Share on Google Plus

About PortalNou Valls

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada