La Conca de Barberà participa a la Campanya de Sega de prevenció d'incendis

La Conca de Barberà participa, des d'aquest mes de juny, en la Campanya de la Sega, un operatiu especial del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de suport al món rural que pretén reduir el nombre d'incendis i minimitzar-ne els danys. Aquest operatiu especial format per més d'un centenar d'efectius se suma a les jornades de formació adreçades als pagesos i les trobades informatives que tenen lloc a diferents consells comarcals.

Els treballs de la sega són una activitat agrària amb risc d'incendi, bàsicament perquè es duen a terme a temperatures molt elevades, humitats baixes i amb una vegetació fàcilment inflamable. El dispositiu de vigilància està format per efectius del cos d'Agents Rurals de les set comarques afectades, membres del Grup Especial de Prevenció d'Incendis Forestals (GEPIF) de Forestal Catalana i representants d'Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) que també participen en la vigilància d'acord amb la seva disponibilitat.

Concretament, el dispositiu abasta 250.000 hectàrees situades en les principals zones cerealístiques i es concentra a les comarques de l'Anoia, el Bages, la Conca de Barberà, la Segarra, el Solsonès, la Noguera i l'Urgell. Tots els efectius duen a terme un desplegament radial i realitzen uns itineraris diaris per intentar cobrir el màxim de territori. També hi participa el Grup de Suport Aeri dels Agents Rurals com una eina essencial per millorar la detecció de columnes de fum i la coordinació dels efectius terrestres.  

A banda d'aquest operatiu específic de suport, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació té publicades una sèrie de mesures preventives per a quan el risc d'incendi és alt que afecten les recol·lectores de cereal o embaladores i les màquines picadores que s'acoblen al tractor. La normativa i les recomanacions estan recollides en un tríptic informatiu sobre Codi de Bones Pràctiques per a la prevenció d'incendis durant la recol·lecció del cereal.

Durant el mes de maig, es van organitzar una sèrie de jornades adreçades als pagesos que van tenir una bona acollida i que són bàsiques per formar i conscienciar sobre la importància de prendre les mesures necessàries per evitar incendis. Es tracta de donar a conèixer als professionals del sector quines són les mesures obligatòries que marca la normativa vigent i quines són les recomanacions a tenir en compte durant les tasques de recol·lecció del cereal per evitar el risc d'incendis.

Paral·lelament, també aquests dies el Departament manté una sèrie de trobades amb els diferents consells comarcals per compartir la normativa i les recomanacions als alcaldes a fi de millorar la coordinació entre els diferents agents implicats, afavorir la reducció del nombre d'incendis accidentals i poder minimitzar-ne els danys quan es produeixin.

La implicació dels pagesos en els darrers anys ha fet possible reduir el nombre d'incendis originats durant l'activitat de la sega. Així, en les zones de Catalunya considerades cerealístiques, s'ha constatat una reducció del nombre d'incendis al voltant del 30% de mitjana en els últims cinc anys. Només un 46% dels incendis que s'inicien en un terreny agrícola vinculat a la campanya de la sega tenen l'origen en els treballs pròpiament de recol·lecció. Així, burilles, llamps, accidents o treballs mecànics o forestals representen el 54% de les causes dels incendis agrícoles.
Share on Google Plus

About PortalNou Valls

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada