El fons dels vallencs Pere Català Pic i Pere Català Roca ingressa a l'Arxiu Nacional de Catalunya

El Departament de Cultura ingressa a l'Arxiu Nacional de Catalunya el fons Pere Català, que ha estat cedit en règim de comodat pels seus hereus i propietaris. L'arxiu comprèn un llegat cabdal per a comprendre el tarannà i el passat de Catalunya, l'obra i el pensament de Pere Català Pic, un dels principals fotògrafs avantguardistes del país, i del fotògraf historiador Pere Català Roca.

El fons està constituït per unes 15.000 imatges, entre positius i negatius; 15.000 documents textuals i uns 15.000 exemplars de la biblioteca adjunta, incloent-hi també la secció denominada 'Alguer'. La cessió en comodat del fons té una durada de 10 anys, transcorreguts els quals es transformarà en donació.

Els hereus Català han expressat la voluntat de no obtenir beneficis econòmics del fruit del treball i pensament del seu pare i avi en la venda del fons, que volen posar a disposició de tota la societat. A canvi, però, es reserven els drets d'explotació i asseguren que la totalitat del fons estarà descrita i digitalitzada en el termini de 10 anys, compromís per tal de fer la donació. En aquest sentit, l'Arxiu Nacional de Catalunya iniciarà aviat les tasques prèvies a la descripció del fons amb l'objectiu que durant els pròxims anys el fons estigui a disposició dels investigadors i del públic en general.

Els Català són una nissaga de fotògrafs catalans iniciada per Pere Català Pic i continuada pels seus fills Francesc Català Roca i Pere Català Roca, que el seu torn va ser també historiador, investigador i impulsor en matèria cultural. L'arxiu fotogràfic de Francesc Català Roca es custodia al Col·legi d'Arquitectes de Barcelona, i el dels dos Peres (pare i fill), es troba a l'edifici del carrer del Pi, seu d'Editorial Dalmau, on s'ha conservat els darrers 50 anys.

L'Arxiu Pere Català és un dels fons fotogràfics i documentals més importants del país. Conté tota l'obra produïda per Pere Català Pic (Valls, 1889-1971) i per Pere Català Roca (Valls, 1923-2009) i abasta des de 1909 a 2009. Aquests 100 anys de fotografia i de vida cultural catalana permeten conèixer de primera mà les transformacions viscudes des de la Primera Guerra Mundial, i durant la Guerra Civil i la dictadura franquista fins a la transició a la democràcia. En aquest sentit, els documents fotogràfics i documentals del fons són d'una importància cabdal ja que giren a l'entorn molts temes diferents: la fotografia costumista de principis de segle; el registre dels monuments arquitectònics més importants de la zona de Tarragona per a la Mancomunitat de Catalunya; l'ingrés de les avantguardes a Catalunya; la importància del pensament republicà, publicitari i psicològic; la creació del Comissariat de Propaganda (i d'un dels seus cartells més emblemàtics, “Aixafem el feixisme”); la primera postguerra i la reindustrialització des de la Fira de Mostres; les penyes literàries prohibides; els Jocs Florals; la biblioteca més important a Catalunya sobre les relacions amb l'Alguer; els castells humans i els castells i torres medievals; la catalanitat de Colom, així com una col·lecció de retrats d'artistes i polítics, entre d'altres.


Actualment, una mostra al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) recupera la memòria visual de Pere Català Pic. Una mostra comissariada per Pablo Giori, es pot visitar a Terrassa fins al 31 d'agost de 2017.
Share on Google Plus

About PortalNou Valls

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada