Opinió.- La Mostra de Cultures, una oportunitat integradora per a Valls

JORDI CARTANYÀ*. L'any passat vam recuperar la Mostra de Cultures, després de molts anys de no fer-se. En el seu moment ja vaig dir que la Mostra havia vingut per quedar-se, i aquest dissabte dia 6 de maig en tindrem una nova edició, amb més activitats i amb més participants. Des de sempre, la nostra societat ha estat terra d'acollida, hem sabut rebre i integrar a tots els qui han vingut, i ara més que mai hem de seguir treballant en aquest sentit. Massa sovint veiem créixer en països propers certs partits que fan bandera del racisme i continuament sentim discursos xenòfobs, edificats en la demagògia fàcil que apel·len a la no acceptació de la diferència i la diversitat.

Per això, hem de posar en valor que nosaltres som d'una altra manera. Els nostres valors s'han basat sempre en la tolerància i el respecte i així ha de seguir sent. Enfortir la interculturalitat, el coneixement i la relació entre tots els vallencs i vallenques ens fa més rics. Per aquest motiu des de Serveis Socials hem treballat intensament des de l'endemà mateix de la finalització de la Mostra de l'any passat, per arribar a més col·lectius de persones provinents d'altres països que viuen a la ciutat. Fruit d'aquest treball. aquest any passarem de 6 a 10 propostes de cultures diferents i també ampliarem l'àmbit cultural mostrat, incorporant vestits i mobles típics a la gastronomia, música i dansa. La voluntat que tenim des de la Regidoria de Serveis Socials és que, a poc a poc, la Mostra vagi creixent i esdevingui una activitat de coneixement cultural el més ampla possible de la diversitat que tenim a la ciutat.

La Mostra pretén ser un punt de trobada entre ciutadans que tenen arrels culturals i ètniques diferents, però que comparteixen el dia a dia; participem dels actes, convivim a l'escola, treballem junts, vivim en una mateixa ciutat, en un mateix barri, en el mateix bloc de pisos i moltes vegades no trobem el moment per conèixer les arrels de cadascú. I els actes de dissabte ens serveixen per apropar-nos, coneixen's, entendre com és cadascú i els perquès ètnics i culturals de la nostra forma de fer. Això permet, des del coneixement, que ens acceptem i millorem la convivència i la cohesió social. Perquè tots hem de trobar el nostre lloc a la ciutat, sentir-nos partíceps i orgullosos de ser vallencs i vallenques, sigui quina sigui la nostra procedència i les nostres arrels.

És fonamental que aquest sentit de pertinença a la comunitat arreli sobretot en les noves generacions, hem d'evitar que el fet de tenir pares de procedència estrangera, faci que els infants i joves es puguin sentir estranys a la seva terra i que a la llarga, com ha passat en altres països, es puguin generar conflictes de convivència i d'arrelament. Per això és fonamental potenciar, com deia abans, els nostres valors com a societat acollidora. És necessari tenir molta generositat i voluntat de comprendre i entendre els altres, així serem capaços d'acceptar les diferències i consolidar la veritable integració. Si estem disposats a fer-ho, la nostra ciutat serà molt millor.

Diuen que «el saber no ocupa lugar» i amb la mostra tenim una gran oportunitat d'aprendre sobre la cultura dels nostres conciutadans. De ben segur que aquesta experiència, que ha de ser punt de partida per tal de traslladar-la al dia a dia, ens ajudarà a posar en valor la diversitat cultural i ètnica que tenim a la ciutat, fent-nos una mica més savis a tots plegats. I si posem en valor la nostra diversitat tindrem una oportunitat excel·lent de créixer com a societat. Per això, us convido a tots a passejar, mirar, escoltar, parlar i compartir experiències amb tots els qui serem a la Mostra.

*Jordi Cartanyà és regidor d'ERC i 1er Tinent Alcalde de l'Ajuntament de Valls.
Share on Google Plus

About PortalNou Valls

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada