La Unió d'Anelles de la Flama de Valls: 45 anys treballant per la cultura popular del país

Aquest dissabte, 13 de maig, la Unió Anelles de la Flama (UAF) celebra el seu naixement a Valls, l'any 1972, com a resultat de la fusió entre tres colles sardanistes i el Foment de la Sardana. Malgrat els entrebancs burocràtics de rigor per l'època, un any més tard es va aconseguir firmar els estatuts oficials d'entitat, i l'any següent, el 1974, es presenta la Colla Valls, i el 1979 neix la primera colla sardanista infantil de la ciutat: la colla Petits Bell Esplai.

Amb l'inici de la dècada dels anys 80, l'entitat eixampla mires i es disposa a perseguir nous objectius més enllà del món sardanista. I és així com a les Festes Decennals de 1981 la UAF recupera una de les danses tradicionals del folklore vallenc: el Ball de la Primera. Aquesta dansa, pensada per a ser executada per nens petits, es converteix en una de les estrelles del I Congrés de Cultura Popular i Tradicional Catalana de 1982, i és a partir d'aquest moment que la UAF inicia la seva segona etapa: La recuperació dels elements tradicionals del folklore vallenc, tradicionalment molt ric, i que s'havien perdut amb el temps. A partir d'aleshores, doncs, l'entitat passa a estar fortament lligada amb la Festa Major de Valls, on prendrà un paper cada vegada més rellevant.

Aquell mateix any 82 s'organitza el primer Aplec Sardanista Ciutat de Valls. El 1983 es crea la nova colla sardanista Bell Esplai, i l'entitat es fa càrrec del Ball de Nans de Valls, propietat de l'Ajuntament.

L'any 1985 s'estrenen nous elements del seguici vallenc: El Drac de Valls, que esdevé la primera peça de bestiari de l'entitat, el ball de diables i el Ball de Gitanes. Aquest any també es va crear una nova secció de la UAF, el grup d'Animació, que va passar a anomenar-se All i Oli. L'any següent l'entitat va inaugurar un nou local, l'actual, i la secció de Sardanes va crear una nova colla, l'Albada. El 1987 va sortir per primera vegada la Mulassa de Valls, que ben aviat es va convertir en símbol de l'entitat.

Però no només es recuperen elements tradicionals; la UAF també en crea de nous, i així és com el 1988 apareix la Geganta de la Quaresma, símbol de la fi del Carnaval, que apareix puntualment a Valls cada Dimecres de Cendra. L'any següent, 1989, l'entitat passa a fer-se càrrec dels quatre gegants de la Ciutat, i un segon personatge creat a la UAF, el Gegant del Calçot, apareix pels carrers de Valls per la celebració de la Gran Festa de la Calçotada. Aquell mateix any encara es crea la colla sardanista Petits Albada, i l'entitat va rebre el premi com a "Entitat modèlica en el camp de la Cultura Popular" de mans del President de la Generalitat.

Així l'entitat arriba als anys noranta, decenni en què es dedicarà sobretot a consolidar tots el que ha assolit fins aleshores. El 1990 porta a la UAF el Drac Petit i la colla infantil de Diables. I tornen a arribar les Festes Decennals de Valls, el 1991. La UAF, que ha fet un llarg camí des de les darreres Festes de 1981, és l'encarregada d'organitzar els actes tradicionals i de carrer de Valls. I estrena una nova dansa del seguici tradicional: la Moixiganga. Però això no és tot, perquè aquest mateix any la colla sardanista infantil de la UAF aconsegueix el primer títol de campions de Catalunya (títol que es revalidarà el 1995 i 1996), i també es comença a celebrar la pujada de la Mulassa de Valls a la muntanya de Miramar.


L'any 1999, la UAF estrena l'Ós de Valls, peça única a Catalunya, i el grup de trabucaires. I a les dotze de la nit de l'1 de gener de l'any 2000 neix la Mulassa petita de Valls. Però l'entitat no para, i aquest nou mil·lenari porta noves incorporacions: les darreres, el ball de gitanes infantil, per la Festa Major de 2006; l'Ós Petit, per la de 2008, any en què l'entitat també passa a ser l'encarregada de portar l'Àliga de Valls; per les Festes Decennals de 2011 s'estrena el Lleó de Valls i, un any després, amb motiu dels 40 anys de vida de l'entitat s'estrena la parella de gegants de la UAF i l'última peça que faltava per recuperar del seguici vallenc documentat: el Bou Tradicional. Per ara, la tasca i orientació de la Unió Anelles de la Flama ha estat clara i encarem ja el camí dels 50 anys de l'entitat amb un punt d'excel·lència que ha de servir per aconseguir consolidar la cultura popular de Valls en la primera línia de les festes tradicionals dels Països Catalans.
Share on Google Plus

About PortalNou Valls

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada