Picamoixons inaugura una mostra de l'IPHES sobre el poblament prehistòric al territori

La mostra itinerant 'Evolució paleoambiental i poblament prehistòric a les conques dels rius Francolí, Gaià, Siurana i rieres del Camp de Tarragona' s'inaugura aquest dilluns, 1 de maig, a les 12 del migdia, a la Societat Recreativa de  Picamoixons, on romandrà fins al dia 7 de maig. L'exposició està organitzada per l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) i finançada en el marc de les subvencions per a projectes quadriennals de recerca en arqueologia i paleontologia que concedeix el  Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

En ella es presenten les principals aportacions científiques que l'IPHES ha  obtingut de l'excavació i recerca en diversos jaciments arqueològics localitzats en les conques dels rius Francolí, Gaià, Siurana i rieres del Camp de Tarragona, entre els anys 2001 a 2014. "L'objectiu és acostar al públic en general, i més concretament al territori d'abast del projecte, en què consisteix aquesta recerca i els resultats obtinguts des del seu inici l'any 2001 fins a l'actualitat", ha assenyalat Josep Maria Vergès.

La mostra la integren 11 plafons organitzats en aquests àmbits temàtics: història del projecte de recerca, geomorfologia i geocronologia del territori estudiat, els recursos i el paleoambient, el primer poblament humà, les darreres societats caçadores i recol·lectores, les comunitats agrícoles i ramaderes, l'art moble i els ornaments i l'art rupestre. D'una manera molt didàctica entre textos i imatges s'expliquen els treballs arqueològics realitzats als jaciments de la zona, amb una antiguitat que des del milió fins als 2.500 anys.

A través de textos sintètics i imatges es donen a conèixer els principals resultats de 14 anys de treballs arqueològics i científics en aquesta zona  i el buit de coneixement  que han permès omplir els resultats obtinguts. En aquest temps, "hem pogut saber, per exemple, quina va ser l'evolució del poblament humà en aquesta àrea, en un període que va entre el milió i els 2.500 anys aproximadament", explica Josep Maria Vergès.

En aquest context s'ha registrat quan i on es documenten els assentaments i grups humans de les diferents cronologies, des dels més antics com el Barranc de la Boella (la Canonja) o la Cansaladeta (la Riba), passant pels grups paleolítics de la Cova de les Borres (la Febró), el Molí del Salt (Vimbodí i Poblet), la Balma de la Vall (Montblanc) o la Cativera (el Catllar); els neolítics com el Cavet (Cambrils) o la Font Major (l'Espluga de Francolí), i les primeres formes d'urbanisme a l'Era del Castell (el Catllar).

"A més, també s'ha documentat els indrets on captaven les matèries primeres per fer les eines, principalment de sílex, com era el paisatge durant la prehistòria i els recursos vegetals que utilitzaven; amb quins ornaments es guarnien i les destacades mostres d'art moble i art rupestre", comenta Josep Maria Vergès. "També sabem en quin tipus d'hàbitat preferien protegir-se o com era el territori durant la prehistòria, així com pràctiques funeràries que es duien a terme", afegeix.

"El llenguatge de l'exposició és amè i incorpora recursos com els dibuixos, fotografies, gràfics i mapes", puntualitza l'arqueòloga Marta Fontanals, membre de la Unitat de Projectes i Transferència de l'IPHES. "En definitiva, la mostra està conceptualitzada per realitzar un recorregut per la prehistòria a través dels descobriments arqueològics més rellevants d'aquest territori realitzats en aquests 14 anys de vigència del projecte", assenyala la mateixa arqueòloga.

El projecte 'Evolució paleoambiental i poblament prehistòric a les conques dels rius Francolí, Gaià, Siurana i rieres del Camp de Tarragona' estructura la recerca en prehistòria que l'IPHES duu a terme a les conques d'aquests rius. Durant els 14 anys d'existència d'aquest projecte s'han portat a terme excavacions arqueològiques en un total de 14 jaciments, amb més d'un centenar de treballs científics publicats, així com la realització de diferents accions de socialització del coneixement, entre les que destaca aquesta exposició.
Share on Google Plus

About PortalNou Valls

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada