Les ABS Alt Camp Est i Montblanc tindran un augment de recursos econòmics en cinc anys

El Departament de Salut implantarà el nou model d'assignació de recursos per a l'atenció primària i comunitària per tal de combatre les desigualtats en salut de la població. El nou model s'aplicarà de forma progressiva i, en global, significarà la dotació econòmica en 5 anys. Entre els serveis beneficiats hi ha els Equips d'Atenció Primària (EAP) Alt Camp Est, amb una assignació de 51.794,02 euros, i l'EAP Montblanc, amb 81.346,62 euros.

L'EAP de l’Alt Camp Est  comprèn l'àmbit territorial d'Aiguamúrcia excepte el nucli del Pla de Manlleu, Alió, Bràfim, Cabra del Camp, Figuerola del Camp, Masllorenç, Montferri, Nulles, el Pla de Santa Maria, el Pont d'Armentera, Puigpelat, Querol excepte els nuclis de Bonany i Valldossera, Renau, Rodonyà, Vilabella i Vila-rodona, municipi en el qual hi ha el CAP de referència. L'EAP Montblanc comprèn l'àmbit territorial de Barberà de la Conca,  Blancafort,  l'Espluga  de  Francolí, Forès, Montblanc, Pira, Rocafort de Queralt, Sarral, Senan, Solivella, Vallclara, Vilanova de Prades i Vimbodí i Poblet.

De forma immediata es destinarà una quantitat addicional als equips d'atenció primària que principalment treballen en un entorn socioeconòmic desfavorable i que, després d'aplicar el nou model, que incorpora l'indicador social compost, que es va encarregar a l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) per mesurar les desigualtats en salut de la població, tenen un finançament insuficient. L'objectiu és distribuir els recursos de l'atenció primària segons el principi 'a iguals necessitats, iguals recursos'.

L'indicador social ha estat la base per tal que el Servei Català de la Salut establís el nou model d'assignació de recursos. Un cop fets els càlculs del nou sistema i dels nous recursos que correspondrien a cada EAP, s'ha comparat amb els que rebien fins ara. A partir d'aquí s'ha extret la diferència i s'ha comprovat que diverses EAP estan per sota del finançament previst en el nou model i, per tant, els tocarà rebre un increment. En cap cas, però, la resta veuran els seus recursos retallats.

Partint d'aquesta premissa, es dotarà les EAP amb un increment màxim de 200.000 euros i un mínim de 30.000, que es destinaran a un increment de professionals i a reforçar l'orientació a la salut comunitària de l'atenció primària. En funció de les necessitats específiques, cada equip de primària decidirà el nombre i el perfil de professionals que incorporarà. Per realitzar els càlculs, les àrees bàsiques de salut (ABS) s'han ordenat de major a menor privació social i s'han dividit en quatre blocs. A les del primer bloc, les de major privació social, se'ls ha assignat el 40% de la diferència entre el que els tocaria amb la fórmula AQuAS i l'assignació real que rebien; en el segon, un 30% i en el tercer i el quart, un 25%.

La nova fórmula d'assignació de recursos feta per l'AQuAS té en compte, a banda de factors com l'estructura demogràfica, determinades variables socioeconòmiques que afecten les necessitats de salut de la població com el percentatge de població amb ocupacions manuals; amb nivell d'instrucció baix; la taxa de mortalitat prematura; la d'hospitalitzacions evitables; el percentatge de població exempta de copagament farmacèutic; el de població amb rendes anuals inferiors a 18.000 euros; i el de rendes anuals superiors a 100.000 euros.

El Departament de Salut també ha anunciat l'assignació de 10,9 milions d'euros per Institut Català de la Salut (ICS) que aniran destinats a la borsa de substitucions a primària. Es dona resposta així a una reivindicació dels professionals tot recuperant el 50% de la disminució patida entre el 2011 i el 2016 dels fons destinats a cobrir substitucions. El Departament de Salut ja ha comunicat de forma individualitzada als EAP pertinents l'assignació addicional de recursos que podran administrar segons les seves necessitats específiques.

L'atenció primària i comunitària també es beneficiarà dels 100 milions d'euros d'increment pressupostari en salut mental, ja que aproximadament 22 milions impactaran directament en aquest àmbit mitjançant diverses accions.
Share on Google Plus

About PortalNou Valls

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada