L'Ajuntament de Valls adjudica el projecte de Ca Xapes per menys de la meitat del preu de sortida

La Junta de Govern de Valls ha adjudicar la redacció del projecte bàsic i executiu de rehabilitació de l'edifici de Ca Xapes per menys de la meitat del pressupost de licitació. L'Ajuntament va treure a concurs aquests treballs per un pressupost de 90.000 euros. Tal i com va informar aquest setmanari, finalment, han estat adjudicada a l'empresa d'Alcoi (l'Alcoià) Vectia Ingenieria SLU per un import de 39.930 euros.

L'adjudicació de la redacció del projecte és un pas més per retornar aquest edifici a l'ús de Llar del Jubilat que va tenir fins que es va haver de tancar per raons estructurals. L'habitatge de l'industrial de la fàbrica de Ca Xapes està situat a l'antiga zona industrial del Raval de Farigola, carrer de Sant Benet, del Paborde i Muralla de Sant Antoni, que si bé en el cas del Raval de Farigola té uns orígens medievals, la resta d'aquesta zona industrial es desenvolupa bàsicament al llarg del segle XIX. L'espai on s'aixeca el número 95 de la Muralla de Sant Antoni va estar ocupat per terres de conreu fins el segle XVIII, quan va tenir lloc l'inici de l'expansió fora muralles amb la creació d'una sèrie de ravals que les envoltaven i l'aixecament d'edificis en els trams inicials dels principals camins que sortien de la vila.

Als darrers anys del segle ja estava completament urbanitzat el raval de Sant Antoni, l'actual carrer de la Muralla de Sant Antoni, amb els dos costats del carrer ocupats per habitatges i magatzems, a excepció d'algun espai sense urbanitzar al peu de la muralla, i amb l'inici dels diferents carrers que arrencarien d'aquest, cas per exemple dels carrers que avui coneixem amb els noms de Cor de Maria i del carrer Pantà.

Al llarg del segle XIX, mentre s'acabava d'urbanitzar aquest raval, es van aixecar nombroses fàbriques tan pel que fa a la Muralla de Sant Antoni com al carrer del Paborde i d'altres que hi estaven a tocar. Una d'elles va ser la fàbrica de Ca Xapes, fundada l'any 1858. L'any 1906, la propietària de la fàbrica, Maria Sanromà Morera, que mantenia el nom empresarial de 'Viuda de José Sagú', va portar a terme una sèrie d'ampliacions i reformes a l'edifici de la fàbrica que li varen acabar conferint, a grans trets, l'aspecte que té actualment.

La darrera de les obres que va fer aquell any va ser l'enderrocament de dos immobles de la seva propietat contigus a la fàbrica, per aixecar-hi l'actual número 95 de la Muralla, per a destinar-lo a habitatge de la família Sagú. La fàbrica de gèneres de punt va continuar a mans d'aquesta família fins a mitjans del segle XX, essent l'últim propietari d'aquesta nissaga d'industrials Daniel Sagú. Pel que fa a l'habitatge, continuà en mans de la família Sagú.
Share on Google Plus

About PortalNou Valls

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada