Els continguts de l'exposició del Museu Casteller de Valls pujaran ara a 1,7 milions d'euros

L'Ajuntament de Valls ha aprovat la modificació del projecte museogràfic del Museu Casteller per un import total d'1.715.000 euros als quals cal sumar els 330.000 euros que costaran les obres de modificació de l'edifici per encabir els continguts de l'exposició. Aquestes quantitats inclouen els 518.000 euros ja es van licitar l'any passat per tal de poder enregistrar quinze diades castelleres que van ser seleccionades per una comissió d'especialistes.

L'Ajuntament de Valls argumenta aquest increment de cost perquè "el material obtingut durant els rodatges ha superat les expectatives inicials i s'ha generat molt més material audiovisual que s'inclourà en el projecte de museografia per mostrar-lo en la seva plenitud". En aquest sentit, s'hi inclou una plataforma que permetrà, amb el pas del temps, actualitzar continguts a mesura que la història castellera ofereixi novetats.

Entre d'altres elements, a l'espai dedicat a 'l'Equilibri i el Seny' s'hi ha afegit nou mobiliari i equipament de projecció audiovisual, així com expositors per mostrar alguns materials històrics que ajuden a explicar i posar en valor l'apartat de la cronologia castellera. També s'han introduït nous elements tècnics de l'equipament audiovisual de l'acte 'la Força' i s'ha incorporat un nou àmbit per apropar de forma participativa l'experiència de prendre part en un castell.

La Junta de Govern de l'Ajuntament ha aprovat aquest projecte presentat per l'equip liderat per Ignasi Cristià. Segons el Consistori, aquest projecte, que desenvolupa i aprofundeix la proposta guardonada al concurs d'idees que va presentar Cristià l'any passat, destaca per la utilització d'audiovisuals i muntatges immersius i sensorials al llarg del recorregut que el visitant farà pels diferents espais expositius.

Segons l'Ajuntament, el projecte manté un llenguatge museogràfic que vol situar el nou equipament com un centre obert per a la interpretació del fenomen casteller i un relat museogràfic que vol arribar a tot tipus de visitant. D'aquesta manera, el discurs inclourà diversos nivells de lectura, amb continguts que satisfacin als visitants més entesos i, d'altra banda, amb la utilització de muntatges permetin fer sentir les emocions i valors que envolten el fet casteller per captar el públic més neòfit.

El relat narratiu parteix dels principis rectors del fet casteller, glossats per Josep Anselm Clavé amb el lema 'Força, equilibri, valor i seny', just ara fa 150 anys. En concret, el recorregut pels diferents espais del museu està plantejat com una dramatúrgia estructurada en tres actes, a mode d'introducció, nus i desenllaç.

La visita s'iniciarà des de la mateixa entrada a la planta baixa, on només accedir-hi el públic intuirà parcialment el relat del primer gran muntatge audiovisual dedicat al 'Valor' i que es pot contemplar amb tota la seva espectacularitat a l'endinsar-se a la primera de les sales del recorregut museogràfic, un cop hagi pujat a la primera planta. L'audiovisual de gran format ens apropa, des-de la mirada de dues castelleres i dos castellers, a la dimensió més humana dels castells. La passió que ens transmetran aquests quatre personatges serà la invitació al viatge per a descobrir i entendre el fet casteller.

Ja a la sala central de la primera planta, es concentra el segon acte dedicat a 'l'Equilibri i el Seny'. Al nucli central s'exposen els conceptes bàsics del fenomen casteller i a través de nodes circulars que ens recorden pinyes s'expliquen continguts temàtics més específics, com poden ser la rivalitat, els valors castellers o la tècnica i geometries de les construccions, entre d'altes. La part més emotiva d'aquest bloc es concreta amb els recursos multimèdia emprats, audiovisuals o aparells que permeten experimentar la força i les sensacions de participar en un castell.

També hi ha una cronologia que envolta tota la sala, en relació amb la llarga línia del temps dels més de dos segles d'història de castells, en la qual es contextualitza cada fita castellera amb el seu moment històric. A més, es reserva un espai immersiu per descobrir les característiques de la música castellera i que el visitant la pugui gaudir de manera aïllada. Així mateix, en aquesta gran sala de la primera planta apareixen recollides totes les colles que configuren el món casteller, i que ja superen el centenar. El recorregut es trasllada a la planta baixa de nou, en el tercer i últim acte dedicat a la 'Força', amb una instal·lació multimèdia immersiva i sensorial per provocar sorpresa i emoció entre el públic i que mostra l'explosió d'alegria, la joia i l'entusiasme quan es culmina un castell. 
Share on Google Plus

About PortalNou Valls

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada