El centre parroquial de Montblanc passa a denominar-se Centre Cultural Sant Jordi

Dissabte, 22 d'abril, el Ple Medieval de l'Ajuntament de Montblanc va aprovar per unanimitat denominar l'actual centre parroquial com a Centre Cultural Sant Jordi. L'elecció d'aquest nom es deu a la seva estreta i molt directa relació amb el municipi, perquè va ser el primer patró de la vila i, seguint a mossèn Pau Queralt, la seva vinculació amb la capital de la Conca sempre ha estat present.

Els estudis històrics realitzats per Josep Maria Porta, director de l'Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà, recorden que és un dels principals portals està sota l'advocació i protecció de Sant Jordi. L'any 1997, els nascuts el 1947 van oferir a la vila una bella majòlica amb l'adaptació de la llegenda recollida per Anna de Valldaura. En ser emplaçada la llegenda a Montblanc, la versió no seria la de Joaquima Santamaria, sinó de Joan Amades, perquè va ser el primer folklorista en situar la llegenda a la vila.

El 1372, Bernat Berga i la seva muller van fundar un benefici sota la seva invocació a l'església de Sant Marçal. A més, a la processó que tots els anys feia la vila en motiu de la diada de la festivitat de Sant Jordi, no seguia el curs general, sinó que anava dret al portal del seu nom i a l'altar del patró de la vila, Sant Macià, hi havia la imatge eqüestre de Sant Jordi.

Igualment, acompanyava la imatge del patró montblanquí, el de Catalunya, en el capitell de l'escala de Santa Maria, la qual s'ha reproduït darrerament a la nova creu. I també a la de la carretera de Reus, en la seva bifurcació amb el camí que menava cap a la Vall, la qual era coneguda com la creueta de la Vall. També als anys 30, hi va haver una revifada d'actes religiosos el dia de Sant Jordi, a càrrec del mateix mossèn Pau Queralt, amb diferents manifestacions i amb la cantada dels goigs del sant. Finalment, en el decurs de la història, molts montblanquins i montblanquines han portat el nom de Jordi o Jordina.
Share on Google Plus

About PortalNou Valls

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada