Una entitat vallenca inicia el procés de recuperació del tradicional Ball dels Cercolets

L'Associació Cultural Ball dels Cercolets de Valls, nascuda al desembre de la unió d'un grup de joves molt relacionats amb el món cultural i l'Escola de Dansa Adagi, ha anunciat la voluntat de recuperar el ball dels Cercolets de Valls de la manera més fidel i minuciosa possible, aportant d'aquesta manera un nou ball al seguici cerimonial de la ciutat de Valls. Gràcies a la sinergia amb l'Escola de Dansa Adagi es garanteix la continuïtat de l'activitat de l'associació en el futur.

Valls ha viscut l'existència d'un gran nombre de balls populars com el ball de la Primera, el ball de Gitanes o el ball dels Cavallets, molts d'ells recuperats actualment. Però del compendi de més d'una desena de balls, una gran quantitat segueix romanent en estat letàrgic com és el cas del ball dels Cercolets. És fruit d'aquesta diferencia entre la quantitat de balls existents i els actuals que neix la necessitat de recuperar un nou ball per a la ciutat.

L'origen del ball dels Cercolets radica en les festes i cerimònies de les veremes. Agafa el nom dels cèrcols que sostenen els balladors/es i amb els que realitzen les figures, de les quals havia estat freqüent simular la construcció d'una bóta, que els balladors feien amb l'entreteixit dels seus cèrcols. Encapçalant als balladors hi ha la figura del dimoni burlesc, representació del mal que obre pas al ball durant la cercavila per les places i carrers.

L'acompanyament musical serà amb flabiol, tamborino i sac de gemecs. La música ha estat composada pel músic vallenc Francesc Sans, que també és autor d'altres peces del seguici vallenc com la del bou, el ball dels nans o la solemne baixada de l'arcàngel. El ball dels Cercolets de Valls el formen 8 balladors creant dues files paral·leles com a figura de professó on cada membre alça i subjecta el cèrcol amb les mans. La coreografia anirà a càrrec de Roser Carbonell, membre de l'Associació Cultural Ball dels Cercolets de Valls i directora de l'escola de dansa Adagi de Valls. L'encarregada del disseny i confecció del vestuari és Blanca Ferré, que també ha elaborat el vestuari pel ball dels Cercolets de Vilafranca i els nous vestits dels gegants de la ciutat de Valls, entre d'altres.

Les principals sortides del ball seran l'anada i la sortida de Completes del dia 23, l'anada i sortida d'ofici del 24, dia de Sant Joan, i el Tomb del Poble de la tarda. També participarà en els actes rituals de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela cada 10 anys. El Ball s'estrenarà el diumenge 17 de juny i comptarà amb la presència i acompanyament dels padrins del ball, el Ball dels Cercolets de Vilafranca del Penedès, és el ball de Cercolets més antic de Catalunya i l'últim ball de Cercolets que s'ha vist ballar a Valls per les Festes Decennals de l'any 1951.


D'altra banda, durant aquesta setmana, i fins el 3 d’abril, totes les persones que aportin qualsevol quantitat a la plataforma totSuma per fer possible la recuperació del Ball dels Cercolets de Valls podran assistir a la preestrena del ball del dia 4 de juny. L'objecti és aconseguir en un temps record, una setmana, el major nombre de donacions possibles i intentar superar el miler d’euros.
Share on Google Plus

About PortalNou Valls

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada