Opinió.- Plagues

LLUÍS CATALÀ*. El passat divendres 3 de març, en el punt de precs i preguntes del Ple Ordinari de l'Ajuntament d'Alcover, el nostre grup, SI Alcover, feia pública la seva preocupació pels efectes i l'afectació de l'eruga processionària al nostres boscos i al nostre entorn.

És evident i ben visible el lamentable estat en que es troba gran part del bosc i de les muntanyes del nostre terme com a conseqüència d'aquesta plaga, i per aquest motiu ens adreçarem a l'alcalde preguntant-li quines accions es pensaven fer per pal·liar i o reduir aquest fenomen. Malauradament, la resposta de l'alcalde ens va deixar encara més preocupats: l'actuació al bosc era responsabilitat i competència del DARP (Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca) de la Generalitat de Catalunya i, a dia d'avui, aquesta administració no té previst realitzar el tractament de fumigació que tradicionalment es venia fent, ja que, segons ells, aquest procediment no és efectiu i a més posa en risc a la població. Nosaltres no som experts en el tema i per tant no podem entrar a discutir si realment és així o no (tampoc descartem motius econòmics en la decisió presa pel departament per deixar de fer el tractament que es venia fent en anys anteriors) però, sigui quina sigui la raó de la no actuació, la qüestió és: pensa el DARP fer alguna cosa? Quines mesures alternatives es prendran per actuar contra l'avenç d'aquesta plaga? Perquè està clar que alguna cosa s'ha de fer, no?

Els efectes negatius de l'eruga processionària són prou coneguts per tothom: desforestació per la mort dels pins i afectació a la salut de persones i animals en cas de contacte com a principals exemple de les més importants. Per tant, davant d'una situació prou greu com aquesta, nosaltres entenem que s'ha d'actuar, de manera decidida i efectiva, per reduir l'afectació i, si pot ser, eliminar aquesta plaga i les seves conseqüències. No entendríem que el tema es quedés aquí, sense alternatives, sense respostes ni actuacions per part de l'administració competent. Perquè de ser així seria una negligència intolerable i inadmissible.

El tema de la processionària pot servir, també, per escenificar i posar sobra la taula una de les grans problemàtiques del municipalisme: la “persecució”, per part dels ajuntaments, sobretot dels petits i mitjans municipis, d'organismes i administracions supramunicipals perquè actuïn i facin el que els hi pertoca per solucionar problemes que afecten al conjunt de la població i dels quals tenen la responsabilitat i les competències. Una tasca, la dels consistoris, gens fàcil i gens agraïda; desigual, pel fet que t'has “d'enfrontar” a ens molt més grans i poderosos que tu. Però no hi ha altra opció!

Des de SI Alcover estarem atents a la resposta, tant de paraula com de fets, que doni el DARP i continuarem insistint, a través del Govern municipal, en el tema perquè no caigui en l'oblit sinó tot el contrari, que es converteixi en un prioritat i es posi en vies de resolució.

*Lluís Català és regidor de SI d'Alcover.
Share on Google Plus

About PortalNou Valls

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada