Opinió.- Disculpes, senyor Batet, aquesta enquesta segur serà profitosa per a algú

JOSEP LLUÍS ERAS. El meu article d'opinió 'Aquesta enquesta no servirà de res, senyor Batet' ha tingut aquest dissabte, 11 de març, una resposta immediata i aclaridora d'Àngel Belzunegui Eraso, director de la Càtedra d'Inclusió Social de la Universitat Rovira i Virgili (URV). Hi dedueixo que assumeix la titularitat dels 700 qüestionaris que aquests dies es fan a Valls que, segons el govern, mai no es fan ni s'han fet. Ras i curt, Belzunegui fa una defensa de les enquestes amb criteri científic que m'obliga, immediatament, a fer unes rectificacions.

La primera i més evident és desmentir que l'enquesta no servirà per a res. Diu el professor Belzunegui que "el qüestionari de la diagnosi consta de noranta preguntes, bona part de les quals tenen el format de bateria. El total d'ítems sobre els quals es pregunta a cada llar supera els dos-cents". Com a enquestat a qui no se li van fer més de 20 preguntes, he de reconèixer que aquí algú ha aplicat una retallada, diguem-ne estalvi de costos. Hi ha, com a mínim 70 preguntes que s'han perdut pel camí i que, un cop comptat el preu d'execució del qüestionari i la seva anàlisi i treball de cuina posterior, suposen uns diners que bé deu aprofitar algú. Estaria bé que algú del govern de Valls expliqui a benefici de qui anirà a parar aquest 'estalvi'.

La segona és desmentir l'enquestadora, que es presenta a les cases proposant una valoració sobre la situació dels barris de Valls i resulta que és una consulta sobre "la posada en marxa de la Diagnosi Social de Valls". Clar que no pregunten sobre la realitat dels barris de la ciutat perquè, explica el professor Belzunegui "la major part d'aquest es centra en les qüestions econòmiques de la llar, les característiques socials i demogràfiques dels seus membres, els béns materials, el grau d'exclusió social i la percepció subjectiva sobre la llar i sobre el municipi en general". Què mal informat està el professor Belzunegui sobre l'ús que els polítics vallencs fan de la seva enquesta per afirmar que "no hi ha cap pregunta específica sobre delinqüència" quan un servidor, Josep Lluís Eras, l'ha contestat a la porta de la seva casa.

I finalment, quina mena de persona ha de ser el responsable polític que ha convidat al professor Àngel Belzunegui Eraso, director de la Càtedra d'Inclusió Social de la Universitat Rovira i Virgili, a contestar un article d'opinió negant el que el propi periodista ha viscut. Quina mena de gent creu encara que no queden periodistes que expliquen la realitat que veuen en primera persona. Aquest subjecte polític sap que a El Portal Nou hi ha periodistes i politòlegs que, sense fer-se els savis però tampoc menyspreant-se, li poden donar un parell de consells sobre enquestes i demoscòpia? I finalment. Quina premsa tenim que quan un polític diu que és blau i els periodistes veuen clarament que verd, encara esperen que es faran titulars batallant sobre si és el blau cel o blau marí.
Share on Google Plus

About PortalNou Valls

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada