Opinió.- Aquesta enquesta no servirà de res, senyor Batet

JOSEP LLUÍE ERAS. Un dels homes que més mana a l'Ajuntament de Valls m'ha assegurat, aquesta setmana, que el Consistori mai no fa ni ha fet enquestes. No han passat ni 48 hores que s'ha presentat a la porta de casa una noia molt simpàtica i atenta, perfectament acreditada per l'Ajuntament de Valls, per fer-me una enquesta per conèixer quina és la percepció dels veïns sobre la situació dels barris de la ciutat.

D'entrada m'ha generat una bona impressió. M'ha explicat que feien 700 consultes aleatòries, una xifra important si es té present que la majoria de les enquestes electorals a nivell de tot Catalunya, per exemple, sovint tenen un univers de 800 persones. A major univers és evident que és menys provable que el resultat vingui condicionat per un 'cluster'. Però a mesura que avançava el qüestionari m'he anat decebent. Una enquesta amb una quinzena de preguntes i de les quals sols un parell se centraven en el veritable objectiu amb que s'anuncia.

Per experiència, una enquesta de 700 persones costa una quantitat de diners molt important, no sols pel treball de camp, sinó especialment pel treball de creuament posterior de dades. Per aquest motiu, m'ha fet la impressió que l'han elaborat o persones molt poc avesades al món de la demoscòpia o per una empresa que li ha aixecat la camisa a l'Ajuntament de Valls de manera important.

D'entrada, les principals dades econòmiques, d'estudis dels enquestats, etc. ocupaven un 50% del qüestionari. Però cap pregunta referent a si es considera Valls una ciutat cara, els impostos que han de pagar o els costos dels serveis que es presten. Per contra, molta insistència en preguntar sobre la seguretat ciutadana i la delinqüència, cosa molt significativa de la mala consciència dels autors. Finalment, una pregunta sobre la participació en entitats, una sobre el millor i pitjor del barri i una darrera sobre què es faria per millorar el barri. Realment, pobre i sense aprofundir.

No cal haver aprofundit gaire en el món de les enquestes i la demoscòpia per arribar a dues conclusions. La primera, que l'enquesta no té cap mena de possibilitat d'arribar, a través del mètode científic, a aprofundir sobre la realitat social dels barris de Valls. La segona és que, d'aquí a uns mesos, l'Ajuntament de Valls farà un anunci explicant quant dels seus ciutadans són feliços amb el funcionament de la ciutat. Bé, n'hi ha una tercera. Que els polítics menteixen. Però no cal aprofundir en l'obvietat.
Share on Google Plus

About PortalNou Valls

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada