Diplomes per als alumnes de I'Institut Jaume Huguet de Valls a l'Olimpíada SpainSkills

Del 27 de febrer al 4 de març, una delegació formada per quatre persones de l'Institut Jaume Huguet de Valls, dos alumnes i dos professors, van participar en l'Olimpíada Espanyola de Formació Professional que es va celebrar al recinte IFEMA de Madrid. Aquests alumnes formaven part de l'equip català de Formació Professional Catskills, ja que havien guanyat les proves corresponents a la fase territorial catalana.

Els alumnes del Jaume Huguet participaven en dues especialitats; en la competició de disseny industrial CAD van aconseguir el diploma honorífic corresponent al quart lloc, i en l'especialitat de control numèric de Fresadora i Torn va aconseguir el diploma de sisè classificat. Si es té en compte l'alt nivell de les proves que havien de fer i el gran nombre de participants, cal destacar que el fet d'aconseguir els diplomes els situa en una categoria del tot rellevant. A més, obtindran un reconeixement per part de la direcció general d'Ensenyament ja que seran rebuts per la Consellera d'Ensenyament en el marc d'un acte a Barcelona.

Cal recordar que aquests darrers anys, l'Institut Jaume Huguet ha guanyat en aquestes competicions a nivell de Catalunya totes les medalles d'or i que, a nivell d'Espanya, s'ha aconseguit una medalla d'or i una de bronze. De fet el centre vallenc es prepara constantment per aconseguir noves fites gràcies a la implementació de nova maquinària i programari totalment actualitzat, de manera que els alumnes puguin arribar a tenir un bon nivell tècnic, no només a Catalunya sinó el nivell que ara es requereix al món. A més, cal esmentar que els guardons aconseguits pel centre vallenc en aquesta mena de proves fan que l'institut estigui molt ben valorat arreu de Catalunya, i que les disciplines que ara mateix s'implanten aquí, després s'extrapolen arreu de Catalunya.

Els alumnes participants d'aquesta Olimpíada són els guanyadors de la Competició Catskills 2016 celebrada el curs passat. L'objectiu de les olimpíades és permetre als estudiants intercanviar coneixements i experiències al voltant de les especialitats professionals que entren en el concurs i fer difusió de l'ampli ventall de possibilitats que ofereixen actualment els cicles formatius d'FP.

Durant el campionat els competidors han desenvolupat un conjunt de proves relacionades amb les habilitats (skills) del cicle formatiu que estan cursant, proves que han elaborat persones expertes en cadascuna de les diferents categories. Un jurat especialitzat valora i puntua els participants, que han de passar les proves en un temps determinat.

L'alumne Èric Aguadé Plana va aconseguir un meritori quart lloc en l'Especialitat de Disseny Mecànic CAD. Es tracta d'una especialitat de disseny que s'ajuda de la tecnologia de CAD en la preparació de models gràfics, dibuixos i plànols que contenen tota la informació necessària per a la manufactura i la documentació de peces i solucions típiques de components mecànics fent front a tots els problemes que hi pugui haver en la industria d'enginyeria mecànica. L'Èric va obtenir la solució a tots els conjunts mecànics proposats, sempre acompanyat de la correcta aplicació del que disposa l'estàndard ISO; va participar en l'olimpíada d'aquesta especialitat amb la preparació i l'assessorament del professors de l'Institut Jaume Huguet, Ausiàs Gil i Lleonard Ruiz, que el va acompanyar també a Madrid.

Pel que fa a l'altre participant de l'Institut Jaume Huguet, Marc Barberà Brunet va aconseguir un meritori sisè lloc en l'especialitat de control numèric amb fresadora i torn CNC. A partir d'un model 3D, el Marc va generar un programa de control numèric que una vegada introduït a la màquina fresadora de la competició, va fabricar la peça que se li demanava amb una precisió d'una centèsima de mil·límetre. El mecanitzat ha evolucionat, tal com ho han fet altres processos de fabricació. Així avui a les empreses de mecanització coexisteixen diferents màquines, que cada vegada més executen operacions que s'han programat des de l'oficina tècnica. Barberà va aconseguir les estratègies i el coneixement necessari per a l'activitat a traves d'un sistema CAD-CAM i, una vegada seleccionades les eines de tall adequades, segons el disseny de la peça a fabricar i el procés a seguir, va executar la prova amb la precisió requerida. Marc Barberà va participar a l'Olimpíada d'aquesta especialitat amb la preparació i l'assessorament de Jesús Rovira Sanahuja, professor del Departament de Fabricació Mecànica de l'Institut Jaume Huguet, que el va acompanyar a Madrid.

El lliurament de medalles va ser el dia 4 al matí i hi van assistir la secretària d'Estat i el director general de Formació Professional del Ministeri d'Educació i també el director i subdirector generals d'FP del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. En els seus respectius discursos, les autoritats participants a l'acte van destacar que tots els competidors havien demostrat el bon nivell que té l'FP.

Aquesta edició de l'Olimpíada d'FP ha estat cofinançada pel Ministeri d'Educació i el Fons Social Europeu, i ha comptat també amb la col·laboració de diverses empreses patrocinadores que han ajudat a l'organització per facilitar el desplegament de la competició; cal destacar, entre altres, Alecap, Festo, Siemens, SMC, Autodesk, Haas.
Share on Google Plus

About PortalNou Valls

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada