Alumnes de l'Institut Amigó de l'Espluga estudien el passat per descobrir l'entorn proper

Durant el curs 2015-16, l'alumnat de l'Aula Oberta de l'Institut Joan Amigó de l'Espluga de Francolí va realitzar un treball que es basava en un projecte curricular Interdisciplinari. El projecte, anomenat 'Saber de la vida d'ahir per aprendre de la vida d'avui', plantejava la importància que té el saber aprofitar l'entorn més proper per aprendre d'ell en totes les seves dimensions: científiques, lingüístiques i socials. Tot aquest aprenentatge tenia com a centre d'interès els oficis d'abans, alguns ja perduts o en vies d'extinció.

Aquest projecte va tenir lloc al Museu de la vida Rural de l'Espluga on, setmanalment, s'hi feien les classes amb caire interdisciplinari: llenguatge, ciències socials, naturals...  Durant les diferents sessions de treball i recerca dels diferents oficis, es van apropar al tema de la cuina a través de les diferents vitrines on s'hi exposen amb tot detall diferents recursos culinaris, eines i objectes relacionats amb l'art de cuinar i amb la transformació dels aliments. Va ser aquí on van descobrir 'El poder de les plantes' segons els seus usos i van començar a investigar les propietats d'algunes plantes: medicinals, culinàries, cosmètiques... Les àvies a qui van entrevistar van apropar al món de les plantes i les herbes i a la vegada van ensenyar els valors de la vida d'un altre temps.

Aquest curs 2016-17, s'ha reprès el treball Interdisciplinari del curs passat i s'ha seguit amb la mateixa metodologia de recerca, fent incidència en l'estudi de les plantes, els seus usos i propietats. Per això, s'ha buscat informació des de diferents recursos: Internet; testimonis orals i entrevistes (àvies, pares...); recursos naturals (El Garber, El Molí d'en Guasch); entorns propers a la vivenda de l'alumnat..., sortides a boscos propers (Milmanda, entorn a l'Ermita de Sant Bernat); recursos didàctics (El Museu de la Vida Rural).

S'ha reforçat la recerca, a través de treballs procedimentals i de caire pràctic. Així, s'han dibuixat les plantes, fet sabó, saquets de plantes aromàtiques amb els avis de la Residència Jaume I. Tot això, amb la finalitat d'aprendre de la vida d'ahir per entendre la vida d'avui i amb el protagonisme de les herbes i les plantes, de gran valor curatiu, culinari, cosmètic, farmacèutic...
Share on Google Plus

About PortalNou Valls

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada