Valls mostra 200 imatges del fotògraf vinculat a Valls i Santa Coloma de Queralt, Ramon Rozada

Aquest divendres, 10 de febrer, a les 8 del vespre, el Museu de Valls inaugura la nova exposició Rozada (1859-1938) Fotògraf, escenògraf, periodista, amb 200 imatges, entre originals i còpies modernes. La mostra vol posar en valor la figura de Ramon Rozada, que va exercir com a fotògraf a la ciutat de Valls entre els anys 1889 i 1915, establint-se després a Santa Coloma de Queralt.

La mostra és fruit de la col·laboració del Museu de Valls, l'Arxiu Municipal de Valls i l'Associació Cultural Baixa Segarra de Santa Coloma de Queralt, i ha estat comissariada per Jep Martí, arxiver municipal i historiador de la fotografia. Aquesta serà la primera exposició en què es podrà tenir una àmplia visió de qui era i què va fer Ramon Rozada, ja que mai fins ara se li havia dedicat una biografia, per recopilar el que se sabia i investigar els moments més desconeguts de la seva trajectòria vital.

Les imatges que conformen l'exposició provenen del fons de l'Arxiu Municipal de Valls, de l'Associació Cultural Baixa Segarra i de diverses donacions de familiars, institucions i particulars. Amb aquesta exposició es dóna el tret de sortida a l'any expositiu a l'edifici del Passeig dels Caputxins, després de les inauguracions de la mostra de Pere Català i Pic a la Biblioteca Popular i del nou cicle 'Pintura mural' a la Capella de Sant Roc.

Ramon Rozada Suárez (la Corunya, 17 d'abril de 1859 - Santa Coloma de Queralt, 16 de desembre de 1938) va ser fotògraf, pintor d'històries, escenògraf, decorador, professor de dibuix, escultor, periodista, dramaturg, actor, tramoista, maquinista de cinema, entre d'altres. Operari en el taller del fotògraf Julio Ginés Torres a Tarragona, entre el 1885 i el 1889, va ser director de la sucursal que aquest fotògraf va obrir a Valls el 1889. Retratista de galeria a Valls entre el 1892 i el 1915, i a Santa Coloma de Queralt entre aquest any i el 1938.

El seu temps a Valls va coincidir amb una etapa políticament molt convulsa. A Santa Coloma de Queralt hi va passar l'època que va de la Mancomunitat a la Guerra Civil. Rozada es va comportar arreu com un activista cultural i polític permanent, sempre al costat de la seva classe social. Tot i que va morir el 1938, molt entrat ja el segle XX, la seva obra fotogràfica desprèn més aromes i sensacions del segle XIX que de la nova centúria. Per l'estètica que l'acompanya, pels objectes i els materials decoratius que utilitzava al plató. Retrats ambientats en espais més pròxims a les escenografies del teatre pobre que a l'aparença de cambres sumptuoses de l'alta burgesia. Als seus retrats d'estudi no hi fa constar mai els seus mèrits com s'estilava a l'època. Utilitzava uns materials que són més propis dels fotògrafs ambulants, que dels fotògrafs establerts en una població.

La data més significativa del recorregut de Ramon Rozada per a la ciutat de Valls és la del 23 de maig de 1889, quan el fotògraf Julio Ginés Torres va obrir al número 20 del carrer de la Cort una sucursal del seu establiment de Tarragona. No era el primer fotògraf que s'instal·lava a la capital de l'Alt Camp amb la intenció de quedar-s'hi, però sí que va ser el primer estudi fotogràfic que va aconseguir mantenir-s'hi durant més de 25 anys.

Aquesta galeria no es va limitar al retrat d'estudi sinó que oferia entre els seus serveis ampliacions, reproducció de tota mena d'objectes, retrats de difunts, grups familiars on aquests més desitgessin i encàrrecs per a fotografiar masies. L'encarregat de la galeria, Ramon Rozada, s'oferia per a fer gratuïtament retrats de grup als obrers de les fàbriques.

Rozada també es va dedicar al reportatge, a les vistes de la ciutat, a l'activitat festiva i popular, com cap altre fotògraf ho havia practicat abans a la capital de l'Alt Camp: el campanar de Sant Joan, el col·legi dels escolapis, els castells dels Xiquets de Valls, la vinguda de l'Orfeó Català, rogatives per la pluja, les excursions del Club Velocipedista, comparses de Carnaval, fires i mercats, les festes del centenari de la batalla del Pont de Goi, l'Àliga de Valls, i un llarg etcètera.
Share on Google Plus

About PortalNou Valls

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada