Opinió.- És des de les trinxeres quan un comprova el veritable estat de la sanitat pública

RAMON FONT*. Quan ens referim a l'estat de salut de la nostra sanitat pública, quan opinem i fem debats sobre les seves mancances, quan detallem les virtuts que ha anat perdent pel camí, quan ens atrevim amb un pronòstic al voltant de les seves preocupants perspectives de futur a curt i mig termini, sovint, ho fem amb uns coneixements limitats. No equivocats, dic limitats.

Sincerament, crec que només dos col·lectius poden ser coneixedors, al 100%, de les qüestions a les que ara em referia: les i els professionals del sector i les usuàries i usuaris que requereixen dels serveis que presta la sanitat pública.

Personalment crec que hem tingut una sanitat de qualitat i que encara queda un solatge de la mateixa, gràcies a la vocació i a la dedicació de les seves treballadores i treballadors. Crec que la qualitat s'està acabant, s'està perdent i agafa embranzida el caos i el col·lapse.

Des de l'altra costat de la barrera els debats sobre la sanitat són del tot relatius, estèrils diria. Per mi tenen poca validesa i rigor. Des d'un despatx o des d'una bancada política farcida de gent benestant i, possiblement, dotada de bona salut i usuària de la privada, la diagnosi que retrata la sanitat pública tan sols recull dades, estadístiques i pressupostos que han de quadrar sí o sí. Jo sóc dels que defensa que una sanitat pública de qualitat sempre serà deficitària. No és en sanitat, ni en educació, per posar un altre exemple representatiu, on s'ha de retallar per afavorir la contenció de la despesa o l'estalvi.

Hi ha altres camps on fotre tisorada i quedar-se a gust: defensa i armament, els salaris exagerats de molts polítics, pagues vitalícies, inversions en aeroports i AVE's que et porten a Nàrnia, organismes sense raó de ser i que costen una barbaritat de diners a la ciutadania i, així, centenars d'exemples més. I ho dic en veu alta perquè això no salva vides, ni dóna formació per garantir una correcta educació pública. Això, tan sols malbarata els recursos que aporten, sovint amb molt de sacrifici, les i els contribuents.

Tornant al tema, és estant malalt o sent familiar d'algun pacient quan realment ets coneixedor de l'estat de la nostra sanitat: de la reducció i per tant manca de professionals que hi ha; de les llarguíssimes llistes d'espera; de la pressió a la que estan sotmesos metges, infermeres i auxiliars; dels drets que els han estat escapçats i que els obliga a fer més amb menys, etc.

Per coses de la vida porto una temporada necessitant dels serveis de la nostra sanitat pública i ha estat saltant la barrera i accedint al lloc on es desenvolupa l'activitat sanitària (no els despatxos, sinó les trinxeres) on he comprovat amb preocupació un notable deteriorament, un emmalaltiment de la sanitat.

He escoltat a infermeres dir que s'havia acabat el Betadine. Les he escoltat comentant que havien exhaurit els llençols nets de les lliteres. He vist cares d'estrès que, en canvi, et regalaven un somriure per tranquil·litzar-te davant la imminència de la prova que t'havien de realitzar. He compartit sales d'espera a vessar de persones que, resignades, esperàvem hores per ser ateses sabedores de la precarietat en què ha quedat el sistema. He estat víctima, en definitiva, com tantes i tants d'altres, de la mutilació que està patint la preuada sanitat pública.

Per acabar, tan sols expressar el meu més sincer reconeixement a totes les i els professionals que cada dia es lleven sabent que els espera una jornada “complicada”. El meu reconeixement a aquesta gent carregada de paciència que vetlla per la nostra salut i que amb menys recursos és capaç d'obrar miracles. Vosaltres sou els meus herois, vosaltres representeu la lluita social i els valors de la societat. Els que no veuen o comparteixen aquesta veritat, o bé no fan el suficient per revertir les mancances, no mereixen ser dipositaris de la nostra confiança.

*Ramon Font és regidor de Compromís per Valls-ICV-EUiA-Entesa a l'Ajuntament.
Share on Google Plus

About PortalNou Valls

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada