El projecte de l'inventari del patrimoni fluvial del Gaià es presenta a Santa Coloma de Queralt

La sala de la torre del Castell dels Comtes de Santa Coloma de Queralt acollirà aquest diumenge, 5 de febrer, a partir de dos quarts d'1 del migdia, la presentació del projecte 'Inventari del Patrimoni Fluvial del Gaià. Un riu un territori'. L'acte comptarà amb l'assistència de Salvador Palau 'El Galo', Silvestre Palà, president de l'Associació Cultural Baixa Segarra, Angelina Nogués, regidora d'Ensenyament, Cultura i Patrimoni de l'Ajuntament de Santa Coloma de Queralt i dels coordinadors del projecte.

La Gaianada del novembre de 2015 va posar al descobert nombrosos elements i estructures arquitectòniques de gran valor històric i patrimonial, amagades del tot, o parcialment, sota la vegetació del mateix riu. Aquest fet va esdevenir el detonant que un grup de persones vinculades amb el territori, sota el paraigua de l'Associació Terres del Gaià, i amb el suport del Centre d'Estudis  del Gaià, i l'Associació Cultural Baixa Segarra, endegués la iniciativa de portar a terme un projecte per inventariar el conjunt d'aquest patrimoni comú. En aquets moments aquesta iniciativa s'està debaten en altres centres d'estudi del Baix Gaià.

L'objectiu de l'inventari és documentar i posar en valor els elements que conformen aquest patrimoni fluvial, per tal de recuperar-lo i fer visible la nostra història i, per tant, la nostra identitat. Aquest treball es duu a terme amb l'ajut de moltes persones i el mestratge de tots aquells que han dedicat a l'estudi del nostre patrimoni durant anys. Dels resultats de la recerca se'n farà difusió i es publicaran els resultats. Aquest és el primer pas per emprendre estudis de més profunditat i reivindicar aquest territori. També pretén esdevenir un valor afegit per atraure visitants a les nostres terres.

El conjunt d'elements que es pretenen catalogar inclou sèquies, rescloses, mines, ponts, aqüeductes, passeres, molins, edificis industrials, fons, pous, estructures de pedra seca i altres elements hidràulics. Per tal d'assolir un sistema de registre unificat i facilitar-ne el seu accés i consulta s'ha elaborat un model de fitxa per a recollir la informació del treball de camp; aquesta informació s'incorporarà a una base de dades que, en format d'exhibició online, serà d'accés públic. Igualment, s'hi incorporarà una bibliografia també consultable.

El projecte neix amb la voluntat de  comptar amb el suport de les administracions locals del territori, els ajuntaments dels municipis del Gaià i el seu entorn proper així com, els Consells Comarcals de la Conca de Barberà, l'Alt Camp i el Tarragonès, Diputació de Tarragona i els departaments competents de la Generalitat de Catalunya.
Share on Google Plus

About PortalNou Valls

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada