Valls publica al BOP l'increment de l'IBI i de la zona blava però sense la data d'aplicació

Aquest dilluns, 9 de gener, l'Ajuntament de Valls ha publicat al Butlletí Oficial de la Província la modificació de els ordenances fiscals per al 2017 referents a l'Impost de Béns Immobles (IBI) i a l'increment de zones, horaris i tarifes de les zones blaves. Pel que fa a les zones blaves, l'ordenança modificada es publica sense data d'aplicació. Textualment, inclou una disposició final on es diu que "La present ordenança fiscal, aprovada pel Ple de la Corporació en sessió del dia ........., regirà a partir del dia ... de ................. del ......... i es mantindrà vigent fins la seva modificació o derogació expressa".

Pel que fa a l'IBI, diverses fonts assenyalen que l'Ajuntament de Valls no podrà aplicar l'increment de l'impost de béns immobles (IBI) a partir de l'1 de gener perquè no ha complert un dels requisits legals com és la publicació del text íntegre abans d'aquesta data. Segons fonts consultades del Departament de Governació de la Generalitat i dels serveis jurídics de les diputacions de Tarragona i Barcelona, aquest és un requisit indispensable per a la seva aplicació, tal i com estableix l'article 17.2 de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals (LRHL).

La publicació de l'aprovació definitiva de l'ordenança fiscal de l'IBI abans de l'1 de gener és indispensable perquè pugui entrar en vigir en aquesta data. Segons les fonts consultades, fins i tot seria jurídicament acceptable que no es publiqui de manera íntegra però si amb les modificacions que s'hagin fet. De fet, la publicació posterior a l'1 de gener pot ser recorreguda i deixar sense efecte la modificació de l'ordenança. Una situació que deixa a l'aire 700.000 euros d'ingressos a l'Ajuntament.

El govern de Valls s'acull a una disposició addicional del Reial Decret 2/2004 que, segioms diu, autoritza als municipis que han tingut una revisió cadastral, com ha estat el cas de la capital de l'Alt Camp, a aprovar i publicar la revisió de les ordenances sobre fins a l'1 de març de l'exercici que s'ha d'aplicar. Però els tècnics assenyalen que aquesta excepció sols és vàlida si s'accepta la proposta de coeficient que proposa el Ministerio de Economia, I a més, caldria obrir de nou un procediment d'aprovació d'unes noves Ordenances fiscals amb exposició pública, període d'al·legacions i aprovació definitiva abans de l'1 de març.

Els especialistes recorden que en cap cas una taxa es pot aplicar de manera retroactiva ja que la llei estableix que només es pot fer efectiva a partir de la seva publicació, segons l'article 17.4 de la LRHL. En el cas de l'IBI, atenent que es tracta d'un ordenança fiscal que té ob a àmbit d'aplicació un any natural, estaria fora d'aquest supòsit.
Share on Google Plus

About PortalNou Valls

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada