Valls celebra la tradicional Festa dels Tres Tombs, declarada d'Interès Nacional per la Generalitat

Valls acull aquest diumenge, 15 de gener, la 38a edició dels Tres Tombs de Sant Antoni, des de la seva recuperació, declarats Festa Tradicional d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya. La celebració obre el calendari de grans cites festives que la ciutat de Valls organitza al llarg de l'any i atresora un veritable museu viu del transport amb cavalleries i de la guarnicioneria, que abandona els seus llocs de custòdia per fer-se ben visible en les places i carrers.

La ciutat de Valls rebrà més de 300 participants procedents d'arreu de Catalunya i de les comarques de Castelló, que recorreran els carrers de la localitat a partir de dos quarts de 12 i fins a les 2 del migdia, aproximadament. La celebració té els seus orígens al segle XIX. Tot i això, el culte a Sant Antoni Abat encara es remunta a temps molt més anteriors. Els Tres Tombs de Valls presenten la millor col·lecció de carros de treball que es pot veure desfilar en l'actualitat, així com un dels itineraris de major bellesa plàstica pel Barri Antic de la ciutat, que obliga als traginers i carreters a desplegar totes les seves habilitats en la conducció.

Amb sortida del carrer Francesc Gumà, el Primer Tomb recorrerà els Molls de l'estació, carretera del Pla, Font de la Manxa (recte per davant de l'antic banc de Valls), Jaume Huguet, Muralla del Castell, Muralla Sant Francesc, Muralla del Carme, Portal Nou. El Segon Tomb el Portal Nou, Muralla Sant Antoni, Cor de Maria, Abat Llort, carretera de Montblanc, Font de la Manxa (davant D4), Jaume Huguet, Muralla del Castell, Plaça Sant Francesc, Sant Antoni, Carnisseria, plaça Garrofes, Tomàs Caylà, Portal Nou. Donades les seves dimensions importants, en aquest segon Tomb els carros grans segueixen per la Muralla, enlloc de pel carrer de Sant Antoni. Finalment, el Tercer Tomb recorre el Portal Nou, Muralla Sant Antoni, Cor de Maria, Abat Llort, carretera de Montblanc, Font de la Manxa (davant D4), Jaume Huguet, el Pati, la Cort, plaça del Blat, Major, Carnisseria, plaça Garrofes, Tomàs Caylà, Portal Nou. La tornada als locals del Moll de l'Estació es fa per Muralla i la carretera de Montblanc.

Rememorant la història pagesa de Valls, participaran carros carregats de caixes, carbó, llenya, cereals, sacs, ampolles, palla..., que seran estirats per dos, tres, quatre o cinc cavalls. També destaca la col·lecció única a Catalunya de carros de bocois, d'una a quatre peces, que rememora la importància històrica del conreu de la vinya i del comerç del vi a Valls. A més, en la corrua eqüestre apareixen carros de traginers o d'agència entre els quals destaquen els dos propietat de la Societat de Sant Antoni de Valls, un construït pel carreter vallenc Bonet, antigament pertanyent a l'agència Boronat i més endavant a l'agència Arturet. Aquest carro que ja participava als Tres Tombs des de la dècada dels anys quaranta del segle XX. L'estrella de la festa de la capital de l'Alt Camp des de l'any 1987 i encarregat de tancar els Tres Tombs vallencs és el carro gran de traginers, restaurant íntegrament el 2011.

El punt neuràlgic dels Tres Tombs arriba quan, en el tercer tomb, passada la una del migdia els carros enfilen des de la plaça del Blat el carrer Major, en el tram conegut popularment com els tombs de l'ajuntament. En aquest punt la tradició dóna pas a l'espectacle únic i irrepetible de veure els carros i els cavalls desafiar les dificultats de gir que ofereix aquest indret de gran valor patrimonial.

L'any 1879 hi ha la primera constància escrita dels Tres Tombs Vallencs, al 'Diario Vallense'. Parla extensament de la festa de Sant Antoni Abat i de les tradicionals curses al voltant de l'església. El 1899 hi ha la primera referència de la cercavila del dia 16, vigília, que anuncia la festa de l'endemà.

La primera vegada que es perden els Tres Tombs és del 1935 al 1939 quan no es realitzen, arran la Guerra Civil. El 1940 es recuperen i tenen continuïtat fins al 1967 que serà l'últim any que se celebraran d'una forma continuada. El dia 17 de gener se seguí oficiant la missa en honor a Sant Antoni Abat i es beneïen les coques de la festivitat.

El 1974 i 1795 el Xolo i el Pons tornen a engegar aquesta festa a Valls. Això donaria peu perquè a finals de l'any 1979 al bar Quec de Valls, el Quec, el Batalla, el Salvet, l'Arturo i el Xolo, amics i amants dels carros i dels cavalls, comencessin a treballar en la recuperació de la festa. El 20 de gener de 1980 els Tres Tombs tornaven a recórrer els carrers de Valls.
Share on Google Plus

About PortalNou Valls

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comentaris:

  1. Per cert. Enguany, molt pobres. Molt de compte. venim d'unes festes nadalenques bastant reeixides. Però cada parcela te la seva importància. Aquelles tres o quatre hores, crec que donen bastant de joc, i sempre hi deu haver algú que es queda a dinar. Els comentaris son bastant decebedors. S'està comentant aquí i a fora de aquí.

    ResponElimina
  2. Per cert. Enguany, molt pobres. Molt de compte. Venim d'unes festes nadalenques bastant reeixides. Però cada parcel·la te la seva importància. Aquelles tres o quatre hores, crec que donen bastant de joc, i sempre hi deu haver algú que es queda a dinar. Els comentaris son bastant decebedors. S'està comentant aquí i a fora de aquí.

    ResponElimina