Opinió.- Cap a l'esquerra, pas a pas

JOSEP MARIA FLORES*. Moltes vegades he sentit allò de "en un poble tant se val si manen les dretes o les esquerres, el que compta és que siguin bons gestors". Òbviament que compta ser bon gestor: cal habilitat perquè els esforços duguin a bon terme. Però no puc estar d'acord amb la frase: sigui en un país o en un ajuntament, la ideologia també importa, perquè marca quines són les prioritats, és a dir, determina on es destinen més esforços.

Per als d'ERC-Alcover, les nostres prioritats són d'esquerres: ajudar més a qui més ho necessiti, i que pagui menys qui pugui menys. Aquesta és l'orientació que donaríem a l'Ajuntament si el governéssim, i tot i que no el governem no renunciem a pressionar perquè vagi cap aquí. Però això no és fàcil d'acceptar per tothom: sigui perquè de vegades s'han malbaratat recursos o perquè algú hagi abusat de la solidaritat, hi ha moltes persones disposades a creure que això d'ajudar als altres ja ha arribat massa lluny. Per tant, perquè una política social avançada pugui sostenir-se, cal que es vegi clarament que és justa i que el conjunt de la societat hi surt guanyant. Per això, per fer aquest gir cap a l'esquerra a Alcover hem començat per situacions concretes de col·lectius que pateixen d'unes necessitats indiscutibles.

Una d'aquestes situacions de necessitat és el del pagament de l'IBI –el que en dèiem la contribució urbana- per part de persones vídues amb pocs ingressos. Un cas típic és el d'una casa familiar que en un passat estav plena de vida però que amb els anys s'ha anat buidant fins a quedar-hi una persona sola, amb una petita pensió. Per a aquesta vídua no és fàcil  sostenir un IBI que s'ha disparat molt per sobre de les pensions, i tampoc ho és vendre's una casa molt més carregada de records que de valor de mercat. Per això, a proposta d'Esquerra, des d'enguany l'Ajuntament d'Alcover subvencionarà fins al 50% de l'IBI de les persones majors de 65 anys que visquin per sota del llindar de la pobresa –uns 10.000 euros anuals.

Una altra d'aquestes necessitats és la dels autònoms quan creen la seva empresa. A moltes persones aturades l'Administració les anima a sortir endavant muntant el seu propi negoci, i els promet assessorament i facilitats, però tot just quan ho estan intentant, la mateixa Administració pretén munyir aquests nous autònoms perquè paguin impostos sobre uns beneficis que encara no han pogut tenir. Això és incoherent, i dificulta la creació de llocs de treball que tanta falta ens fa. Per això des d'Esquerra estem insistint perquè l'Ajuntament redueixi fins al 95% dels impostos de Béns Immobles i de Construccions per als petits negocis en el seu primer any de funcionament, que és quan més aire necessiten.

Per alguna cosa es comença. Posar en marxa aquestes mesures permetrà anar ajustant-les per fer que se'n beneficiï qui realment ho necessiti, i aleshores es podran anar ampliant cap a altres necessitats. Us agrairem que ens acompanyeu en aquest viatge amb els vostres comentaris i suggeriments: estem a la vostra disposició.


*Josep Maria Flores és regidor d'ERC a l'Ajuntament d'Alcover.
Share on Google Plus

About PortalNou Valls

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada