Opinió.- Albert Batet, amb mala peça política al teler

JOSEP LLUÍS ERAS. Ajornar la resolució dels problemes no ha estat mai una estratègia encertada com tampoc ho és desgranar eternament la margarida. D'ençà que l'alcalde de Valls, Albert Batet, es va postular per a un càrrec a la direcció de la renovada Convergència, el PDeCAT, era conscient que això li suposava abandonar una de les seves responsabilitats en l'àmbit públic: o bé l'escó al Parlament de Catalunya o bé l'alcaldia de la capital de l'Alt Camp.

De molt mals consellers s'ha envoltat, o amb molt curta perspectiva política, si li han recomanat instal·lar-se en questa estratègia que ha aplicat de qui dia passa any empeny. Hi hagi consulta o no, al setembre, o pressupostos o no, al gener, l'escó al Parlament de Catalunya té data de caducitat i intentar allargar la seva decisió era insostenible. D'una banda, per la inestabilitat interna que generava dins l'Ajuntament de Valls on els ratolins ballen perquè el gat no hi és. I ara, d'altra banda, per les pressions d'un partit, del seu partit, que vol que els aires de regeneració i que propugna que es facin efectius en gestos.

El dia que Batet va entrar a la nova executiva del PDeCAT tenia dues decisions molt justificables. D'haver abandonat l'acta de diputat, els ciutadans vallencs haurien constatat que el lema 'Valls Primer' no era sols una promesa de campanya. Però d'haver abandonat l'alcaldia de Valls també s'hauria entès i justificat com la voluntat de fer un pas endavant en un  moment que es construïa un nou projecte polític i en ple procés de transició nacional.

Però vet aquí que els tempos em política són importants i s'han de saber llegir. Ja sigui ara, a finals d'aquest mes de gener, com si ho aconsegueix ajornar al Consell Nacional de l'abril, ja no serà l'Albert Batet que farà 'el gest de triar' sinó l'Albert Batet que es veurà 'obligat a descartar'. Mala peça al teler polític. Tant si ara pren la decisió de deixar el Parlament com si pren la decisió de deixar l'alcaldia, als ulls de la gent, Batet ja no fa una aposta en la seva projecció política sinó que es desfà del que menys li interessa. I, evidentment, l'opció tres, deixar el càrrec de partit, seria tanmateix una fi en la carrera dins el PDeCAT.

Davant aquest panorama, a Batet encara li queda una carta per jugar, si bé és la menys recomanable de totes. Es tracta de demanar un informe a la Comissió de Qualitat Democràtica del partit i esperar que el Consell Nacional del PDeCAT li aprovi per tres cinquenes parts una excepció que li permeti mantenir els tres càrrecs. Una jugada molt arriscada perquè, si no surt bé, el desacredita del tot i el torna a la casella del principi. Però, ni tan sols que si li surt bé, l'estètica de renovació del partit i la seva pròpia imatge cau en picat.

En aquest context, el bot salvavides, fent política ficció, és un càrrec dins del govern de la Generalitat de Catalunya que 'obligués' a Batet deixar 'per força' tant l'acta de diputat com l'alcaldia de Valls. Un nomenament a causa del qual no s'hauria de veure, a la imatge pública, en el mal tràngol de triar entre alcaldia o escó parlamentari, ja que hi estaria obligat a renunciar-hi per força. Però això, com deia, depèn de la política ficció. O del que l'estimin a dins el seu partit.
Share on Google Plus

About PortalNou Valls

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comentaris: