Montblanc tanca l'any amb un bon balanç turístic a l'espera d'obrir la nova Oficina Municipal

L'Oficina Municipal de Turisme de Montblanc ha tancat l'any 2016 amb uns magnífics resultats, que el converteixen en el segon millor des que obrí aquest servei l'any 2000. Tant el nombre de consultes (16.934) com de persones ateses (59.938) són dades només superades per les excepcionals de l'any anterior, que havien estat 18.184 i 59.995. S'han atès pràcticament les mateixes persones amb un nombre inferior de consultes. Això es deu al fet que han augmentat el nombre de grups, un perfil de visitant que amb l'esclat de la crisi va baixar sobtadament.

Aquestes dades no fan altra cosa que confirmar Montblanc com una de les principals destinacions turístiques de l'interior de Catalunya, especialment en visitants de diverses hores. Al llarg de l'any, l'activitat ha estat similar a la de l'any anterior, amb una baixada a l'octubre que correspon al fet que Clickània va tenir un dia menys de durada.

La resta de mesos han tingut oscil·lacions positives i negatives molt poc importants. Els grans pics d'activitat van tornar a ser la Setmana Santa i la Setmana Medieval, a l'abril; la consolidació de Brickània, al juny; i els esdeveniments de tardor (Terrània, Clickània i Safrània) que han generat activitat al setembre, l'octubre i el novembre. Fora de la coincidència amb esdeveniments, l'activitat ha estat similar: creixent el primer trimestre durant època de calçotades; estable a l'estiu; i de davallada al final.

La tipologia dels turistes que visiten Montblanc no varia gaire d'un any per l'altre. Les dades percentuals estan molt consolidades any rere any, i el 2016 es pot destacar una lleugera recuperació dels turistes estrangers després d'una davallada registrada l'any 2015. A banda dels qui arriben en grup, que han augmentat, la resta pràcticament tots arriben amb el seu propi vehicle. Cal recordar que els grans dèficits en transport públic que pateix la Conca de Barberà tenen una incidència directa en l'activitat turística i per això és insignificant el nombre de visitants que arriben amb tren o amb autobús de línia.

El mercat de proximitat, català, és hegemònic i segueix sent clarament el principal, amb un 72,2% del total (0,6 menys que l'any passat). És un visitant fidel, que es manté tot l'any, més en forma d'escapada que d'estada, omple els esdeveniments i sens dubte és el pilar del sector turístic al municipi, tal com confirma el sector empresarial. Les comarques de Barcelona suposen el 48,9% i entre el camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre sumen el 30,5%. També cal destacar l'important tasca que suposa la relació amb la població local i comarcal que interactua amb l'Oficina de Turisme, un 12%.

El turista espanyol s'ha mantingut i suposa el 13,4% (0,4 menys). Com ve succeint els darrers anys, les quatre principals zones emissores de turistes segueixen sent el País Valencià (26,4%, ha baixat una mica), Madrid (16,9%, s'ha mantingut), el País Basc (12,0%, ha baixat lleugerament) i Aragó (10,4%, s'ha mantingut).

El turisme de fora de l'Estat ha pujat 1 punt a un 14,4%, però encara és lleugerament inferior al 15% de 2014. França, com sempre, ha estat el principal emissor de turistes estrangers i ha pujat respecte l'any passat: un 51,7% del total (1252 consultes). Les zones d'on van arribar més turistes van tornar a ser la regió del Roina, Migdia – Pirineus, la regió del Loira, París i el Llenguadoc. Cal destacar la incidència durant els mesos d'estiu del càmping Montblanc Park, especialitzat en públic familiar francès.

De la resta d'Europa, hi ha hagut una incidència remarcable: Holanda per primera vegada se situa com el segon país que més visitants aporta (169 consultes), Alemanya baixa a la tercera (155 consultes) i el Regne Unit cau al quart (143 consultes), pràcticament com Bèlgica (140). Molt enrere queden Rússia (63) i Itàlia (56). Com sempre, de la resta del món ha arribat un menor nombre de turistes. Els Estats Units han recuperat la primera posició, seguit de d'Argentina, Austràlia i Canadà.

Cada any la xifra més alta és la dels turistes que dormen a casa seva, és a dir, els qui visiten Montblanc com a excursió d'unes hores. La dependència del turista de proximitat és absoluta, encara que la xifra percentual ha baixat una mica, cosa que cal valorar positivament (un 65%, 2 punts menys que l'any anterior). Dels que estan fora de casa (en un allotjament turístic, segona residència o bé a casa de familiars o d'amics), un 6% estan de pas, en ruta i no tenen clar encara on dormiran, o bé van en autocaravana.

La tradicional manca d'allotjament de Montblanc i la Conca de Barberà fa que els números de turistes allotjats a la comarca no puguin ser molt alts. Amb tot, la xifra ha pujat lleugerament i ha passat del 9,7% al 10% del total. D'aquests, pernoctaven a Montblanc 1.184 consultes, exactament la mateixa xifra que el 2015 (476 ho van fer al Càmping Montblanc Park). Fora de la comarca, on s'allotgen més persones de les que utilitzen el servei de l'Oficina de Turisme és a Salou (5,2%), Tarragona (3,7%) i Cambrils (2%), unes xifres similars a anys anteriors.

De cara al futur, la poca dependència que té Montblanc del turisme vacacional de litoral exigeix dinamitzar l'activitat turística més enllà de les dates festives assenyales al calendari. En els darrers anys Montblanc s'ha anat especialitzant en l'organització d'esdeveniments. Pionera va ser la Setmana Medieval de la llegenda de Sant Jordi que arribarà a la 30a edició i tornarà a ser el principal moment turístic de la vila. A més, s'hi sumarà la 15a edició de Terrània i la 10a de Clickània i Safrània. La més recent, Brickània, complirà el seu tercer any.

L'Oficina de Turisme de Montblanc seguirà prioritzant les accions de promoció adreçades al públic de proximitat, el principal any rere any. Se seguirà apostant per campanyes que tinguin a veure amb la gastronomia, els productes de proximitat i les experiències que es poden viure al territori. Es donarà especial protagonisme al ventall de visites guiades i es reforçarà la presència cada cop més consolidada a les xarxes socials.

Finalment, aquest any s'estrenarà la nova ubicació de l'Oficina de Turisme per poder millorar el servei d'atenció al visitant. L'edifici modernista de l'antic celler cooperatiu passarà a ser el punt 0 de l'activitat turística de Montblanc. I també s'espera poder estrenar el Museu del Pessebre de Catalunya a Montblanc que s'ha de convertir en un nou element de dinamització.
Share on Google Plus

About PortalNou Valls

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada