Els organitzadors del Pessebre Vivent de l'Espluga de Francolí es constitueixen com a entitat

La Comissió Ciutadana organitzadora del Pessebre Vivent de l'Espluga de Francolí s'ha convertit dissabte, 21 de gener de 2017, en una associació independent que a partir d'ara aglutinarà tot l'equip que fa possible aquest esdeveniment nadalenc que es representa de forma bianual i que en l'última edició va rebre fins a 3.000 visitants. L'entitat, que seguirà dins la Coordinadora de Pessebres Vivents de Catalunya, s'integrarà ara també al teixit associatiu espluguí.

Una vintena de socis fundadors han constituït l'associació i han format la Junta Directiva que presidirà el fins ara coordinador del Pessebre, Xavier Lozano, amb Núria Giné com a secretària i Carme Permiquel com a tresorera. La Junta la completen com a vocals Joan Giné, M. Àngela Anguera, Montse Pàmies, Ivan Pérez, Ferran Lozano, Rosell Trullols, Contxita Saumell, Miquel Vall, Clara Sans, Gerard Griñó, Mireia Gordillo i Assupció Sánchez.

La Junta fundacional compta amb veïns del barri del Castell i del Capuig, zona on l'associació establirà les seves activitats amb l'objectiu de dinamitzar el nucli històric de l'Espluga. També hi ha membres de col·lectius fins ara altament implicats en la organització del Pessebre com els Armats de l'Espluga, la Confraria del Sant Enterrament o la Parròquia de Sant Miquel Arcàngel.

L'entitat neix amb la finalitat de preservar les tradicions que giren a l'entorn del Nadal i el naixement de Jesús a través d'una manifestació cultural pròpia de Catalunya com és el Pessebre, potenciant la participació ciutadana dels veïns de l'Espluga de Francolí i la Conca de Barberà en la cultura i les tradicions pròpies. La voluntat de l'organització és dinamitzar el nucli antic de l'Espluga de Francolí i altres espais de caràcter històric, dotar-lo de vida associativa i cultural potenciant al màxim la col·laboració dels seus veïns i donant valor al seu patrimoni i passat històric.

La representació del Pessebre Vivent de l'Espluga de Francolí i el seu muntatge comporta tasques de divulgació i recerca històrica sobre els estils de vida antics tant en l'època en què es fixa el naixement de Jesús com en l'època de què daten els carrers i cases on es representa el Pessebre Vivent, a més de fomentar la participació dels espluguins en el muntatge i representació de les escenes, coordinació de figurants, accés de visitants i altres tasques organitzatives derivades.

Per sobre de totes les previsions, l'Espluga de Francolí va rebre en l'última edició 3.000 visitants al Pessebre Vivent pel nucli antic, durant només 2 dies. Les xifres van superar amb escreix la xifra de 2.000 espectadors de l'anterior edició, l'any 2013. Les novetats d'aquesta representació, que completava el recorregut incorporant nous cases i interiors en cases, i més animals vius, inclòs el dromedari dels Reis d'Orient,  van fer que molta més gent s'apropés a la població per visitar el Pessebre Vivent. Les altes xifres de visitants es deuen a l'impacte que ja havia generar el Pessebre el 2013, i també a la forta campanya promocional feta en xarxes socials i mitjans de comunicació.

Per primera vegada el Pessebre Vivent de l'Espluga va fer en l'última edició una estadística de la procedència dels visitants, per estudiar l'impacte als diferents territoris. El 48% dels visitants eren locals, però la resta, procedien de fora de l'Espluga de Francolí. La majoria, el 80% procedien del Camp de Tarragona, sobretot de ciutats com Tarragona, Reus, Valls, Montblanc i el Vendrell. El 12% dels visitants venien de les comarques de la plana de Lleida, i un 7% de les comarques de Barcelona. També van venir visitants de França (1%) i el País Basc (1%).

El primer Pessebre Vivent de l'Espluga de Francolí va representar-se –sota impuls de Fernando Martí- el 1965 al costat de la plaça del Casal i l'any següent a l'Hostal del Senglar.  L'any 1967 es va fer el primer Pessebre Vivent a l'interior de la Cova de la Font Major. Va ser el primer cop que es va fer un ús cultural d'aquest espai únic, la setena cova més llarga del món formada en conglomerat.

Al seu interior es van situar les escenes bíbliques i algunes representacions de la vida pagesa i dels pastors, encara que vestits amb la roba tradicional catalana de mitjans del segle XIX. El Pessebre Vivent a les Coves de l'Espluga, sota el paraigües del Casal de l'Espluga, es va deixar de representar el 1977.

Si ve des dels anys 80 el Col·legi Mare de Déu del Carme ha mantingut la representació anual o bianual d'un pessebre vivent infantil a les seves instal·lacions, el pessebre de grans dimensions no es va recuperar fins l'any 2009 amb una versió reduïda a l'interior de la Rectoria, organitzat per la Parròquia de Sant Miquel i la Confraria del Sant Enterrament.

Al cap de dos anys, el 2011, es va decidir ampliar el recorregut per alguns racons del nucli històric, amb escenes puntuals representades a una casa del carrer de l'Abadia, al carrer del Capuig, a la Font del Castell i a la balma del carrer dels Ametllers. Aquell any la gran afluència de visitants va fer pensar en una ampliació i consolidació del projecte. El recorregut començava a la plaça de l'Església amb l'accés a la rectoria on es podia veure un hostal, la fusteria de Josep i l'Anunciació a Maria.

A l'exterior, al lateral de l'església Vella s'hi instal·lava el mercat jueu, i al carrer Abadia una escena familiar. El naixement es va ubicar sota l'arcada del carrer del Capuig, mentre a la Font del Castell s'hi podia veure el riu i les dones rentadores. Sota la balma del carrers dels Ametllers s'instal·laven els pastors i l'àngel de l'Anunciació.

El 2013 es van ampliar les escenes fins la cova del Castell i el carrer Ametllers, amb final a la plaça de la Vila mentre el 2015 el recorregut es va completar incorporant noves cases i fent un nou accés pel carrer Penitents, formant així una visita sensorial completa de principi a final, en aquest cas, a la plaça de l'Església.
Share on Google Plus

About PortalNou Valls

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada