Els electes fan propostes per a la nova Llei d'administració local en un acte a Poblet

La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, ha presidit dijous, 19 de gener, al Monestir de Poblet la tercera jornada del procés de debat GovernsLocals.cat. La sessió s'ha adreçat als alcaldes, presidents d'entitats municipals descentralitzades i presidents de consells comarcals del Camp de Tarragona. Es tracta de la tercera de vuit sessions territorials que la Generalitat organitza arreu del país per fomentar la participació del món local, escoltar i recollir les seves propostes per definir la nova legislació de l'Administració local a Catalunya.

La titular de Governació ha destacat l'alta participació dels representants del món local en les sessions de debat. "Els alcaldes i les alcaldesses han fet seu aquest procés de debat i aporten de forma molt activa els seus punts de vista i opinions", ha assegurat Borràs, que afegeix que "el Govern pren bona nota de tot allò que es diu en aquestes sessions" i que "la participació resta oberta a tots els càrrecs electes que desitgin participar". La consellera ha explicat que "les aportacions que es fan serviran per elaborar una proposta conjunta inicial que tots els càrrecs electes del món local podran complementar a través del portal web de www.governslocals.cat". Aquesta participació, segons Borràs, "permetrà generar un document final que es farà arribar al Parlament de Catalunya i que serà la base per construir les properes lleis del món local".

En relació amb el debat celebrat a Poblet, la consellera ha apuntat que un dels temes més comentats ha estat "la possibilitat d'allargar els mandats municipals a 5 o 6 anys", amb l'objectiu que "les propostes electorals puguin portar-se a la pràctica" i de garantir l'estabilitat en el govern. D'altra banda, Borràs ha comentat també que la limitació de mandats electorals per part d'un mateix alcalde ha estat una altra qüestió debatuda però sempre tenint en compte criteris fonamentals com la dimensió dels municipis. Una altra demanda recollida ha estat la possibilitat de facilitar mecanismes per poder mancomunar serveis i recursos humans, especialment per part dels municipis petits i així poder comptar amb més eines per millorar-ne la competitivitat.

Aquesta és la tercera sessió participativa de debat al territori del procés. Les opinions recollides se sumen a les aportacions dels representants del món local que han participat en les dues anteriors. A banda de la qüestió de la llargada dels mandats i la limitació en el nombre de mandats per part d'un mateix alcalde, les conclusions estan en línia amb les ponències que ja s'havien treballat amb el món local. Així, s'ha defensat també, per exemple, la proposta de l'elecció directa i la possibilitat d'establir unes eleccions a doble volta. La simplificació dels nivells d'administració local també ha estat debatuda, així com les necessitats específiques dels municipis turístics, que requereixen dimensionar la prestació de serveis en funció de l'estacionalitat.

D'altra banda, una altra idea recollida és que els municipis no disposen de prou recursos per cobrir tots els serveis que presten. En aquest sentit, els càrrecs electes han demanat competències compartides i l'establiment de mecanismes que defineixen bé la seva viabilitat, així com la forma en què s'han de finançar les competències pròpies i les delegades. Han aprovat que cal una millora del finançament que augmenti els ingressos actuals i repensar els impostos que recapten els municipis per tal d'introduir-hi altres figures. Altres punts tractats han estat el rebuig a fusionar municipis i el requeriment de més formació per als funcionaris per donar compliment als requisits de la llei de transparència, així com la necessitat d'un codi de conducte de càrrecs electes i de treballadors públics, i la possibilitat de fomentar més eines de participació activa per part de la ciutadania.
Share on Google Plus

About PortalNou Valls

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada