Opinió.- L'Ajuntament de Valls avança en el model de democràcia participativa

NÚRIA GAVARRÓ I RODRÍGUEZ. Un dels punts forts de l'acord de govern que vam segellar ERC i CiU a l'Ajuntament de Valls el juny de l'any passat, gairebé un mes després de les eleccions municipals, va ser el compromís de crear una regidoria de Participació Ciutadana com a eina per fomentar formalment la participació de la ciutadania vallenca en la presa de decisions de l'Ajuntament. Des del nou equip de govern teníem clar que cal avançar cap a una nova cultura política: passar de la democràcia representativa a la democràcia participativa, una fórmula que   ens permet tenir compte la ciutadania d'una forma més ferma i constant.

També en aquest acord vam segellar la creació d'un pressupost participatiu, una de les màximes expressions i de més compromís de la participació ciutadana, ja que permet influir o decidir directament sobre els pressupostos públics, i que implementarem per primera vegada en la història de la ciutat el proper any 2017.

Per complementar aquesta aposta a favor del foment de la  participació ciutadana a Valls i amb estreta relació amb la Regidoria de Participació i Igualtat  vam establir el compromís de crear la Regidora de Transparència i Tecnologies de la informació. La regidoria ens ha servit, en el que portem de mandat, per avançar en el model d'administració electrònica, és a dir, per apropar a la ciutadania els tràmits municipals ja que ara és possible realitzar-los també en línia, i alhora per posar les eines necessàries per fomentar la transparència per què la ciutadania tingui accés a la màxima informació del que passa a l'Ajuntament.  Com dèiem des de ERC durant campanya, volem un ajuntament amb parets de vidre, obert i proper, i això és possible gràcies al nou portal de la transparència de l'Ajuntament de Valls.

I per avançar en aquest model de democràcia participativa des de la Regidoria de Participació Ciutadana i Igualtat vam veure la necessitat de disposar d'una diagnosi sobre la participació ciutadana a Valls a partir de la qual, i com a pas coherent, caldria elaborar un pla d'acció on es plasmessin les estratègies a seguir gràcies als punts forts detectats en aquest estudi, així com les millores a aplicar. Aquesta diagnosi, que es va fer durant el mes de juliol passat, ens ha permès saber no només l'estat de situació de la participació ciutadana a Valls sinó que també ens ha fet reflexionar entorn a aquest nou model de governar, basat en la coresponsabilitat per part de la ciutadania, conscients que cal un treball tant a nivell intern de l'ajuntament, de forma transversal en tots els departaments com extern, a nivell de ciutadania. Amb els resultats obtinguts de la diagnosi vam fer una reunió de treball el passat 30 de novembre amb els diferents grups municipals amb representació a l'Ajuntament on es van debatre els passos següents a seguir per tal de fer útils els resultats de la diagnosi i d'on van sorgir estratègies a incloure en aquest pla d'acció. Uns resultats que hem presentat als vallencs i vallenques aquesta setmana en una sessió informativa celebrada a la Casa de Cultura.

Des de la Regidoria de Participació ciutadana i igualtat de l'Ajuntament de Valls considerem que la implicació de la ciutadania en la vida col·lectiva no s'ha de limitar a l'elecció cada quatre anys dels seus representants a l'Ajuntament, sinó que cal avançar cap a una democràcia participativa que accepti i reconegui un major protagonisme dels ciutadans en la construcció col·lectiva de la ciutat i en les decisions que l'afecten. La participació és un element clau per al desenvolupament de Valls perquè permet fer unes polítiques més properes a la voluntat de tots i totes per això la regidoria treballa en el pla d'acció que ha de traçar les línies per aprofundir en el model de participació ciutadana a Valls.


*Núria Gavarró i Rodríguez és regidora d'ERC de Participació Ciutadana i Igualtat i de Transparència i Tecnologies de la Informació de l'Ajuntament de Valls.
Share on Google Plus

About PortalNou Valls

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada