Les visites guiades de l'Oficina de Turisme de Montblanc fan el rècord aquest 2016

L'any 2016 tanca amb xifres molt positives pel que fa a l'activitat de l'Oficina de Turisme de Montblanc. En el cas de les visites guiades s'ha assolit la màxima activitat des que funciona aquest servei. Un total de 13.452 visitants han gaudit de les explicacions dels Guies de Montblanc. El 39% eren escolars, el 38% han fet la visita individual, bàsicament de cap de setmana, i el 23% eren grups d'adults. És molt notori el fet que 2016 ha estat el primer any sencer en què l'Oficina de Turisme ha ofert les visites escolars.

Les visites individuals s'ofereixen bàsicament el cap de setmana. S'han acompanyat 5.090 persones, superant les 4.454 de 2015. Existeixen quatre tipus de visita: la clàssica visita monumental, que des de 2000 es fa cada dissabte i diumenge i que segueix tenint una gran acceptació entre el públic; la visita gastronòmica, que des de 2011 combina la visita a la muralla i les esglésies amb dos tastets gastronòmics acompanyats de vi de la DO Conca de Barberà; la visita a les pintures rupestres en una excursió des de Rojals; i la visita a les torres de la muralla i el pas de ronda cada dia de l'any i que té dues variants a l'estiu, nocturna i en francès.

L'any que acaba ho fa amb una important recuperació del nombre de grups que han realitzat alguna de les visites a la vila. De 106 grups l'any 2015, s'ha passat a 149, i de 2.545 persones, a 3.128. Per tant, un augment significatiu que recupera unes xifres similars a 2013 i 2014. En aquest cas, el ventall temàtic per a grups és ampli tant pels continguts com per l'orientació a públics diversos. Des de l'any 2006 s'inclou la possibilitat de combinar la visita amb el dinar.

Com en el cas de les visites de grups, els mesos de major activitat van d'octubre a maig, quan es treballa amb client directe que acostuma a repetir l'experiència. L'Oficina de Turisme va començar a gestionar aquest tipus de visita l'octubre de 2015, per la qual cosa el 2016 ha estat el primer any sencer oferint aquest servei. Les xifres finals són satisfactòries, amb 170 grups acompanyats integrats per 5.234 escolars. Aquest curs ha començat amb la reformulació dels continguts de les visites que s'han d'anar consolidant a partir dels propers mesos. Actualment el ventall de visites escolars és prou ampli per poder atendre alumnes de totes les franges d'edat des de preescolar fins a Batxillerat.

Després de molts anys amb les xifres consolidades entre els 6.000 i 7.000 visitants, l'any 2014 es va superar la barrera dels 10.000, i enguany s'han passat els 13.000. A Montblanc les visites guiades s'han convertit en un element que ajuda a desestacionalitzar l'activitat turística, s'ha consolidat com un motiu per visitar el municipi i segueix complementant les visites d'aquells que arriben per qualsevol altre motiu.

El turista individual, qui es programa les sortides de forma autònoma, segueix en augment. Tant si planifica amb temps el seu viatge com si decideix sobre la marxa, valora el factor qualitatiu de la visita guiada tant o més que el preu. Les visites guiades a Montblanc tenen un model de funcionament molt singular i sovint és posat com a exemple de dinamització local. Diverses parts estan compromeses per generar prestigi, reconeixement i confiança entre turistes individuals i agents organitzadors en base a la qualitat del contingut i la metodologia.


A banda de les tasques de definició de continguts, promoció i coordinació que es fan des de l'Oficina de Turisme, el paper principal és dels Guies Turístics de Montblanc, un col·lectiu dinàmic, format i motivat que aporta al marc monumental el valor afegit de poder interpretar i comprendre tot allò que es veu. També cal destacar la importància de comptar amb la implicació dels restaurants col·laboradors, el Museu Comarcal de la Conca de Barberà i la parròquia de Santa Maria.
Share on Google Plus

About PortalNou Valls

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada