L'Ajuntament de Valls no podrà aplicar l'increment de l'IBI a partir de l'1 de gener

L'Ajuntament de Valls no podrà aplicar l'increment de l'impost de béns immobles (IBI) a partir de l'1 de gener del 2017 perquè no ha complert un dels requisits legals com és la publicació del text íntegre de l'ordenança al BOP de Tarragona, que avui s'ha editat per darrer cop enguany. Segons fonts consultades del Departament de Governació de la Generalitat i dels serveis jurídics de les diputacions de Tarragona i Barcelona, aquest és un requisit indispensable per a la seva aplicació, tal i com estableix l'article 17.2 de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals (LRHL).

La publicació de l'aprovació definitiva de l'ordenança fiscal de l'IBI abans de l'1 de gener és indispensable perquè pugui entrar en vigir en aquesta data. Segons les fonts consultades, fins i tot seria jurídicament acceptable que no es publiqui de manera íntegra però si amb les modificacions que s'hagin fet. De fet, la publicació posterior a l'1 de gener pot ser recorreguda i deixar sense efecte la modificació de l'ordenança. Una situació que deixa a l'aire 700.000 euros d'ingressos a l'Ajuntament.

El govern de Valls, en declaracions a aquest mitjà, nega que hagi comès cap errada i s'acull a una disposició addicional del Reial Decret 2/2004. Aquest autoritza als municipis que han tingut una revisió cadastral, com ha estat el cal de la capital de l'Alt Camp, a aprovar i publicar la revisió de les ordenances sobre fins a l'1 de març de l'exercici que s'ha d'aplicar. Però els tècnics assenyalen que aquesta excepció sols és vàlida si s'accepta la proposta de coeficient que proposa el Ministerio de Economia, I a més, caldria obrir de nou un procediment d'aprovació d'unes noves Ordenances fiscals amb exposició pública, període d'al·legacions i aprovació definitiva abans de l'1 de març.

Fins i tot, l'argument de l'Ajuntament, no implica, segons els especialistes en funció pública, que l'aplicació del nou IBI es pugui fer de manera retroactiva ja que la llei estableix que només es pot aplicar a partir de la seva publicació, segons l'article 17.4 de la LRHL. Segons la jurisprudència, la retroactivitat sols es pot aplicar si va en benefici i no en prejudici. És a dir, es pot aplicar si suposa un descompte respecte a una taxa però no un increment. Això significa que, si la publicació de la modificació de les ordenances es fa com diu el govern l'1 de març, el Consistori ja haurà de fer dos rebuts: un amb l'IBI en vigor el 2016 referit al període entre l'1 de gener i el 28 de febrer i un altre amb l'aprovat per al 2017 dels dies restants.
Share on Google Plus

About PortalNou Valls

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada