La regidora de Valls Núria Gavarró, nomenada directora de l'Arxiu Tarradellas de Poblet

La regidora republicana vallenca Núria Gavarró i Rodríguez ha estat nomenada directora de l'Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià, dipositat a l'antic Palau de l'Abat del Monestir de Poblet, segons ha informar dimarts, 27 de desembre, el monestir. L'anunci va coincidir amb la sessió plenària de l'Ajuntament de Valls que va aprovar la remodelació del cartipàs i de les retribucions del govern per la renúncia de Gavarró a una de les dues carteres que tenia al càrrec.

Nascuda a la Riba el 1982, Núria Gavarró  és llicenciada en Documentació per la Universitat Oberta de Catalunya, Màster en Gestió i Difusió de Fonts Arxivístiques i Documentals i llicenciada en Història per la Universitat Rovira i Virgili a Tarragona. Ha estat bibliotecària-documentalista a l'Hemeroteca de Tarragona de la Fundació La Pedrera des del gener de 2005 fins a l'actualitat. És membre del Grup de Treball de Publicacions en Sèrie del Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya des d'on col·labora, des de l'any 2010, amb el Servei de Treball bibliogràfic de la Generalitat de Catalunya; és membre, des de l'any 2005, de la Junta Directiva de l'Arxiu Bibliogràfic de Santes Creus i guanyadora l'any 2002 el segon Premi Rodon-Giró d'investigació.

Gavarró substitueix a qui fins a la seva jubilació en va ser responsable, Montserrat Catalan i Benavent, que com a funcionaria de la Diputació de Barcelona va ser la secretària particular del President Tarradellas des del retorn del President fins al seu decés, el 10 de juny de 1988, i posteriorment va col·laborar amb Antònia Macià, vídua del President Tarradellas, fins a la mort d'aquesta l'any 2001. Fruit d'aquesta estreta relació amb el President Tarradellas, la Catalan ha rebut l'encàrrec del Govern de la Generalitat de Catalunya de coordinar els actes amb motiu del 40è aniversari del retorn del President Tarradellas a Catalunya.

L'arxiu llegat pel President Tarradellas al país i dipositat a Poblet és un testimoniatge imprescindible d'aquesta etapa de la història recent. Després de la mort del President Tarradellas 1988 i de la seva esposa Antònia Macià 2001, l'arxiu ha quedat, per disposició del President Tarradellas, a Poblet, a cura de la comunitat monàstica, tal com establia el conveni de donació de l'any 1981 signat pel President Tarradellas i l'abat Maur Esteva. Un Patronat presidit per l'Abat del monestir, que és el màxim responsable de l'arxiu, té per funció vetllar per l'acompliment del conveni.

La comunitat monàstica de Poblet, conscient de l'interès nacional de la documentació dipositada a l'Arxiu Tarradellas, el posa a disposició dels investigadors aportant-hi recursos i personal arxiver qualificat i establint alhora vies de col·laboració amb el sistema arxivístic nacional que en garanteixin la deguda catalogació, classificació, conservació i consulta. L'Arxiu rep pel seu sosteniment la col·laboració de les diputacions de Barcelona i Tarragona, la Universitat Rovira i Virgili i “la Caixa”, entre altres institucions. Al llarg dels darrers anys s'hi han anat incorporant diversos fons, com els donats per Carles Sentís, Joan Antoni Samaranch, família del general Domènec Batet, Ramon Barnils, Josep M. Bricall o Paul Preston entre altres, que n'han completat el fons documental. (Foto: ERC).
Share on Google Plus

About PortalNou Valls

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada