La producció d'oli a l'Alt Camp i la Conca de Barberà pot experimentar un descens del 30%

La sequera entre maig i octubre ha afectat la producció d'oli també de la DOP Siurana, que aglutina les comarques de l'Alt Camp, la Conca de Barberà, Ribera d'Ebre, el Priorat, Baix Camp, Baix Penedès i Tarragonès, i que només envasa oli verge extra i que enguany preveu una baixada d'un 30% de la producció. Així, mentre que normalment la campanya tanca amb entre 4 milions i mig o 5 de quilos d'oli, enguany se n'esperen uns 3 mig aproximadament.

Amb tot, el president de la DOP Siurana, Antoni Galceran, ha assenyalat en declaracions a l'ACN que la qualitat serà "excel·lent" perquè la maduració ha estat retardada respecte a altres anys i això farà que sigui "més afruitat" i "amb més aromes". Segons Galceran, la diferenciació entre altres olis i el de la DOP Siurana és la qualitat de l'oliva però també la varietat. Majoritàriament, està fet amb la varietat arbequina.

L'afectació de la sequera varia segons les zones, tot depenent si els camps tenien o no reg de suport, un instrument que pot minimitzar els efectes de la manca de pluges. En canvi, en zones de secà l'afectació és més accentuada. La baixada en producció per la sequera ha afectat tot l'Estat que, tot i no és especialment baixa, és inferior a l'any passat. Així, el preu, regulat per i l'oferta i demanda segons la producció general, serà similar a la campanya anterior o fins i tot pot remuntar a l'alça de manera lleugera. Segons Galceran, l'oli de la DOP Siurana s'està venent a la fira a un preu de 24 euros cinc litres i 11 euros dos litres. "A escala de cisterna pot variar el preu, però per al consumidor directe no tant", apunta.


El repte de la DOP Siurana ara és que tot l'oli que produeixen surti envasat i certificat com a oli de gran qualitat. Ara, n'envasen al voltant de 70% però any rere any l'envasat va pujant i apropant-se a l'objectiu final. Enguany, per exemple, que la producció és més baixa, segurament s'acabarà envasant tot. Per Galceran, la comercialització en envasat és tot un repte perquè "dóna valor afegit al producte" i permet que faci sortida als "màxims països possibles" perquè es conegui la DOP Siurana. "L'oli el compra sobretot la gent del territori però cada vegada més hi ha diversitat de països, bàsicament d'Europa, que n'importen", aclareix el president de la DOP Siurana.
Share on Google Plus

About PortalNou Valls

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada