Destruït el balcó i la barana del segle XVIII de Cal Pebroter, al carrer dels Metges de Valls

Aquest dijous, 1 de desembre, uns operaris han desmuntat la fusteria del balcó i la barana del segle XVIII de l'edifici de Cal Pebroter, situat al número 1 del carrer dels Metges de Valls. Feia temps que els veïns havien demanat que es tanquessin les obertures per evitar danys a l'edifici però la sorpresa ha estat quan s'hi han vist uns operaris que havien malmès part de la fusteria barroca del balcó i han tallat la barana, de la mateixa època. Es desconeix qui ha encarregat executar aquesta actuació.

Es dóna la circumstància que el Catàleg del Patrimoni del nou POUM, que està pendent d'aprovar definitivament, protegia la composició de la façana al carrer dels Metges i especialment les obertures i fusteries de planta primera i segona, balcons, baranes i la barbacana. Tot i que en l'anterior catàleg no constava la seva protecció, si en gaudia en tractar-se d'un element patrimonial del segle XVIII.

Així, al primer pis hi havia aquest balcó amb la barana de ferro forjat i ornamentat del segle XVIII, època a la que també pertany la porta balconera, que presenta un emmarcament i un coronament sinuós barroc, així com la pròpia porta de fusta i el seu marc, que reprodueixen les sinuositats de la porta. Al segon pis hi ha un balcó d'una volada més curta, i amb barana de ferro forjat i ornamentat del segle XVIII, i amb una porta balconera de llinda recta.

L'edifici de Cal Pebroter, el número 1 del carrer dels Metges, on té la façana principal i número 2A del carrer d'en Flavià, forma la cantonada entre aquests dos carrers. Presenta una planta en forma d'ela, pel fet de que degut a ampliacions de l'edifici original, aquest va comprendre l'actual número 2A del carrer d'en Flavià i la seva continuació per la part posterior de l'actual número 1A del carrer dels Metges.

L'edifici està distribuït en alçada en planta baixa, tot i que pot ser que tingui algun cup o un celler subterrani, i tres pisos superiors als que sembla que s'hi ha d'afegir un entresol sense obertures a l'exterior. Pel que fa a la part de l'immoble més propera al carrer dels Metges, la qual està coberta per una teulada de teula d'una sola aigua que baixa cap el carrer dels Metges. El cos central de l'edifici, a la meitat de la seva façana al carrer d'en Flavià, deixa veure l'entresol amb una finestra i als tres pisos superiors hi afegeix un altell que dóna pas a un terrat que corona el tercer cos de l'edifici, el més allunyat del carrer dels Metges. Aquest darrer cos, també presenta baixos, entresol i tres pisos superiors.

La façana més interessant és la del carrer dels Metges, on hi ha una porta de llinda recta que dóna pas a les escales de l'immoble i una portalada de llinda recta que permet l'entrada a la planta baixa. Ambdues portes van ser obertes al segle XIX o inicis del XX, en substitució d'un portal del segle XVIII o anterior. Aquest portal desaparegut devia fixar l'eix compositiu d'una obertura per pis, que apareix a la resta de la façana. Aquesta façana conserva traces de decoració pintada del segle XIX.
Share on Google Plus

About PortalNou Valls

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada