Un rètol que no es pot llegir sencer? Deu preguntes a l'entorn del Museu Casteller de Valls

Una de les bases dels negocis és que el rètol que els distingeix, que els encapçala, sigui atractiu i ben visible. En el cas del Museu Casteller de Valls això que s'explica a Vallsgenera no succeeix. Tothom que hi accedeixi des de la plaça del Blat, des del quilòmetre zero del Món Casteller, tindrà com a primera impressió un frontispici incomplet. L'anomalia, sobre la qual han alertat des d'arquitectes a publicistes, convida a una desena de preguntes.

1.Com s'ha fet el projecte? El projecte de l'edifici del Museu Casteller de Valls es va fer pensat i dibuixat per als terrenys del que havia de ser l'ARE de Ruanes. Amb la mort d'aquest pla de desenvolupament urbanístic i quan es va plantejar la possibilitat de ser traslladat a la zona d'Espardenyers, es va fer una adaptació arquitectònica per al nou emplaçament. Sense qüestionar la feina dels especialistes, en algun cas es va ser un pèl maldestre i es van difondre plànols del nou edifici amb la data del projecte que s'havia aprovat anys enrere a Ruanes.

2.Què ha suposat l'emplaçament? Objectivament, l'emplaçament del Museu Casteller de Valls a Espardenyers ha suposat, d'entrada, resoldre un dels espais més degradats que tenia el centre de la ciutat. Amb opinions contradictòries entre urbanistes, en els darrers anys ha estat tendència de molts ajuntaments del país derruir espais d'aquestes característiques per crear espais oberts o bé impulsar-hi equipaments atractius que suposin revalorar l'àmbit d'actuació. El trasllat de la Filmoteca de Catalunya al Raval de Barcelona havia d'acabar amb una zona marcada per la prostitució. L'equipament no ha aconseguit aquest objectiu. A Valls, de moment, no es té la percepció que l'expectativa del Museu hagi comportat una dinamització econòmica o revalorització de l'entorn.

3.Què diria un DAFO? No s'ha fet, o no es té constància que s'hagi fet, un estudi dels punts forts i els punts febles del que suposa situar el Museu Casteller a l'àmbit d'Espardenyers. Sí es té constància, en canvi, que l'Ajuntament va encarregar un estudi de viabilitat del projecte del qual mai no n'ha facilitat els resultats. L'Ajuntament de Valls s'ha limitat ha difondre una estimació de 100.000 visitants anuals però no n'ha detallat el perfil ni el tipus d'impacte que pot generar. Actualment, en turisme es tenen molt en compte les diferències atès que no genera el mateix rèdit econòmic el visitant que arriba, contempla i marxa, que el turista que pernocta i deixa una quantitat de diners a la ciutat.

4.Ha estat respectuós amb l'entorn? Segons la informació que ha facilitat l'Ajuntament de Valls, els treballs de les obres han estat respectuosos amb l'entorn i amb el patrimoni local que hi ha aparegut. De fet, algunes restes arqueològiques que han estat localitzades s'han integrat al projecte si bé algunes fonts també assenyalen que altres troballes han estat considerades menors i s'han arranat. Serà un cop acabat que es veurà realment com s'integra en l'entorn.

5.S'han estalviat diners? Inicialment, sí. L'adjudicació de l'obra va ser molt per sota del que s'havia licitat, gairebé un milió d'euros. Anant al detall, potser no tant. Si se sumen els treballs que ara s'han de fer als carrers de l'entorn per connectar els serveis, allò que l'Ajuntament anomena treballs de millora o embelliment, o la remodelació per encabir el projecte museogràfic i altres treballs menors, com instal·lar una central elèctrica, l'estalvi ha estat pràcticament inexistent.

6.Es millorarà l'entorn? Inicialment també. Els carrers del voltant, un cop tapades les rases per fer-hi passar els serveis, s'endreçaran. La resposta, però, dependrà de si els ciutadans que hi passegin miraran un asfalt acurat o si aixecaran els ulls enlaire i es trobaran amb la situació dels edificis i la precarietat de la seva estabilitat. L'estat de la plaça de l'Oli, per posar un exemple, no és la millor imatge per al visitant del Museu.

7.Salvarà el Nucli Històric? El Museu Casteller és el millor exemple per desmentir aquells ciutadans que consideren que en política local no importa la ideologia sinó que l'important és tenir polítics que treballin per al poble. Amb els milions de la Llei de Barris, en principi, una política d'esquerres apostaria per facilitar ajuts als propietaris dels edificis perquè els arreglin i revitalitzin el barri. Una política liberal, en canvi, optaria per destinar-los a grans equipaments i esperar que sigui la iniciativa privada, el mercat, que actuï. El resultat que s'obtingui en els propers determinarà l'encert de la política escollida.

8.Dinamitzarà la ciutat? Com expliquen els especialistes, l'èxit del Museu Casteller no raurà tant en el Museu Casteller sinó en la capacitat de Valls de construir un discurs turístic perquè el visitant trobi altres propostes interessants per quedar-se a la ciutat. El darrer Fòrum Casteller va analitzar-ho amb profunditat a partir de les experiències d'altres ciutats. En aquest cas, Valls ha de fer una reflexió profunda que no correspon només als polítics, sinó també al paper que vulguin desenvolupar els sectors econòmics i culturals implicats. Si en menys de mig any s'ha d'inaugurar el Museu Casteller seria bo saber, per exemple, si el sector comercial està disposar a obrir els diumenges, quin impuls es dóna al Museu del passeig dels Caputxins, si Valls s'ha de declarar ciutat turística,... O si hi haurà un centre de documentació castellera obert, si els estudiants del fet casteller hi tindran accés, si...

9.Serà sostenible econòmicament? El nombre de museus a Catalunya que s'autosostenen econòmicament es poden comptar amb es dits d'una mà. Pensar que el Museu Casteller generarà prou recursos per cobrir les seves despeses, tret potser dels primers anys, és difícil.. No sols pels costos que tindrà de manteniment, o de personal, sinó també per les inversions que caldrà fer periòdicament perquè esdevingui dinàmic i renovi continguts. L'equilibri estarà en el fet que el cost per a les arques municipals, o per als patrons si es tria aquesta fórmula de gestió, es vegi compensat pels beneficis que pugui generar per al comerç, la restauració, etc.

10.Un projecte de ciutat? Sense cap mena de dubte, el Museu Casteller és un projecte de ciutat. Va ser impulsat des del govern municipal amb la pràctica unanimitat dels veïns de Valls. Però darrerament, per a molts, la percepció és d'un projecte de 'l'Ajuntament'. Si s'està a sis mesos de la seva obertura, no sols manca molta informació. En altres casos, una taula de comerç o hostaleria estarien treballant de manera conjunta amb el Consistori les estratègies per aconseguir que l'impacte de la seva obertura sigui el més beneficiós per a tothom. I amb els tècnics de turisme. Per ara, no s'ha explicat si el Museu de Valls tindrà, per exemple, un restaurant que competeixi amb els establiments de la zona o una botiga de records. A l'hora d'instal·lar un negoci, posem per cas, és important saber on aparcaran els autocarsi, per tant, si l'establiment estarà en la ruta que faran els visitants. Petites informacions però que poden ser determinants per a aquells que pensen en la possibilitat d'instal·lar una activitat econòmica.
Share on Google Plus

About PortalNou Valls

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada