Restaurat el Crist de Sant Francesc de la Germandat de la Puríssima Sang de Nostre Senyor de Valls

Els tallers de conservació i restauració de l'escola d'Art de la Diputació a Tortosa han finalitzat els treballs de conservació del Crist de Sant Francesc de la Germandat de la Puríssima Sang del Nostre Senyor Jesucrist de Valls. La imatge escultòrica del Crist penjat a la creu de Valls és una talla de fusta de cos sencer policromada. La imatge, propietat de la Germandat de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist, va ser concebuda per a estar situada a la part central del retaule pictòric de Joan Lahosa a l'església de Sant Francesc de Valls, però actualment es troba a l'església de la Mare de Déu del Lledó de Valls on es venera col·locada en una creu processional de fusta policromada amb ornaments metàl·lics.

L'acabat irregular i excessivament brillant del vernís, les nombroses repintades, tot aplicat en una intervenció anterior, i les pèrdues de policromia causades principalment per l'ús devocional de la imatge, distorsionava la visió global de la peça. El suport presentava atac xilòfag puntual al revers del tors. També s'apreciaven esquerdes en sentit longitudinal causades pels moviments de les fustes encolades i els encaixos però cap d'elles feien perillar l'estructura de la peça.

Al detectar l'atac biològic, la peça es va introduir en una bossa estanca per portar a terme la desinsectació amb anòxia. Posteriorment es van eliminar les intervencions anteriors que no permetien una visió correcta de la peça. Aquesta actuació es va realitzar per capes, a la primera fase es va eliminar el vernís i a la segona fase les repintades. Els estucs que es trobaven sobre la policromia original es van eliminar de forma mecànica utilitzant bisturí i hisops humits.

Per homogeneïtzar la superfície es van anivellar aquelles zones que presentaven pèrdua de les capes de preparació. L'estuc es va realitzar amb cola de conill i carbonat càlcic. Després d'envernissar la peça amb una resina cetònica, es realitzà la reintegració pictòrica, amb pigments i vernís, mitjançant la tècnica del trateggio. Finalment es va aplicar una capa de vernís acrílic setinat en esprai a manera de protecció.

Els tallers de conservació i restauració de l'escola d'Art de la Diputació a Tortosa han fet treballs de conservació i restauració de peces d'art de diferents municipis i entitats que ho havien sol·licitat. Entre aquests, una pastera del Museu d’Història de Cambrils; el fons de pergamins de l’Arxiu Històric Municipal de la Selva del Camp; el Crist de Sant Francesc de la Germandat de la Puríssima Sang del Nostre Senyor Jesucrist, de Valls; la pintura mural de la capella del Roser de Vilallonga del Camp; el fons documental del castell de Vila-seca, i tres pintures d’Adrià Campdesuñer de Vimbodí i Poblet. L'escola ja va retornar aquestes peces a les entitats o municipis que en són propietaris, i dimecres, 16 de novembre, ha lliurat la documentació que acredita els treballs i en detalla el procediment utilitzat en cada cas.
Share on Google Plus

About PortalNou Valls

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada