Opinió.- Vuit millores a la zona blava de Valls? #Auvahomeva!

JOSEP LLUÍS ERAS. El regidor de Mobilitat de l'Ajuntament de Valls, Francesc Anguela, signa un article titulat Les 8 millores de la zona blava de Valls que sorprèn per la seva capacitat de tocar el violí, genera cert malestar per la incapacitat d'analitzar la realitat i, com ja detallaré més endavant, esdevé molt preocupant per la inseguretat jurídica, per no dir la il·legalitat, en que ell mateix situa la taxa que vol defensar. No m'agrada respondre articles d'opinió però atès que en aquest cas el comença amb una interpel·lació directa als mitjans de comunicació apel·lo al dret de la rèplica.

Efectivament, senyor Anguela, en el debat sobre la taxa de la zona blava als mitjans de comunicació ens hem fixat intencionadament en això, en la taxa de la zona blava. Es tractava d'això, no del pantone que es feia servir per pintar-les, oi? De tota manera, diria que també ens hem referit a la nova modalitat que s'estableix a la plaça de l'Estació, a la gratuïtat per als cotxes elèctrics i a la nova APP. Vaja, que si no es quedés amb el titular dels articles i els llegís fins al final, es podria haver estalviat aquesta primera consideració acusant a la premsa de ser culpable de tots els mals.

En una cosa li he de donar la raó: la zona blava s'apuja sols 4 cèntims de mitjana, un 4,8%. Vos, que sou membre d'un partit d'esquerres, em podeu dir quan han pujat de mitjana els sous dels treballadors de Valls? Vos, que sou un responsable públic de Valls, sabeu quina és la renda per càpita mitjana dels vallencs per comprar un cotxe elèctric? Deia un regidor: "Els ciutadans de Valls paguem un impost de circulació elevadíssim, que està al màxim que permet la llei; per tant hauríem de poder disposar de llocs d'aparcament gratuïts a la ciutat i tarifes no tant cares". La frase, on diu "tarifes no tan cares", no és meva, és d'un article de Jordi Cartanyà.

La comèdia de la rotació tenia justificació en temps de vaques grasses però ara, de debò, no cola. Si hom vol promoure la rotació, que instauri el rellotge que funciona a moltes ciutats i potser, amb aparcament de franc, sí podrà competir amb els eixos de l'entorn que ara són comercialment més potents. Segons la tesi del regidor, el passeig dels Caputxins i voltants és imprescindible que sigui de zona blava per facilitar la rotació de vehicles. O potser no ho és tant si dos dies a la setmana se sacrifiquen aquests aparcaments per fer-hi el mercat? Aquests dies no són imprescindibles les places? Ho són o no ho són? O ho són segons convé a quin mana?

Però allò més preocupant és quan a l'article el regidor explica que amb els diners de la zona blava es fan nous estacionaments gratuïts. Existeix una Llei Reguladora de les Hisendes Locals que, a l'article 24.2, deixa ben clar que "l'import de les taxes per la prestació d'un servei o per la realització d'una activitat no podrà excedir, en el seu conjunt, el cost real o previsible del servei o activitat de què es tracti o, si no, del valor de la prestació rebuda". Dit d'una altra manera, que el cost de la zona blava ha de servir per pagar els parquímetres, els vigilants, la infraestructura... però de cap manera, com insinua el regidor, projectes diferents.

Ja s'explicava a l'article abans esmentat, de l'any 2012, quan el seu cap del grup municipal deia: "El que molts vallencs i vallenques no saben és que en el pressupost de l'Ajuntament d'aquest any hi apareixien, per primer cop des que es van crear les zones blaves a Valls, uns dividends de 40.000 euros que ingressarà l'ajuntament de la gestió de zones blaves". O sigui, portem tres anys incomplim la llei i ara que governa ERC farem que en siguin quatre? Se sent còmode justificant aquesta, diguem-ne, al·legalitat, que fa tres anys denunciava el seu cap de files?

M'alegra, en canvi, que el regidor digui que totes les mesures que s'apliquen són resultat d'un estudi exhaustiu. M'alegraria més, però, que un dia l'Ajuntament de Valls de parets de vidre ensenyi tots aquests estudis que diu que té per justificar les seves actuacions. Personalment, quan vos em mostreu aquest estudi al que us referiu, o l'estudi sobre la implantació dels carris bici, ep! validats per una autoritat en el tema, em desdiré de tot el que he dit fins ara.
Share on Google Plus

About PortalNou Valls

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comentaris:

  1. Bon article. Ja diuen que
    s'atrapa abans un mentider que un coix...i els d'ERC no semblen gaire coixos!

    ResponElimina