Opinió.- Per què l'Associació Barri Antic de Valls no participa a la Mostra de Cultures

AV BARRI ANTIC DE VALLS. Des de fa uns mesos, la comissió de barri de l'Associació Barri Antic ens hem anat reunint periòdicament amb la regidoria de Benestar Social, amb el seu regidor, la seva coordinadora i la tècnica del Pla Comunitari Inclusiu. En aquestes reunions s'han posat damunt la taula propostes, idees i possibles projectes en comú, amb la finalitat de coordinar-nos entre les diferents entitats de l'àmbit social que impliquen a persones del nostre barri.

Una de les propostes que fa poc ens van fer arribar és participar a la Mostra de Cultures que es realitzarà aquest cap de setmana. En un primer moment, la proposta es va valorar positivament tot i que no sabíem quin hauria de ser el nostre grau de participació. L'Associació sempre està oberta a col·laborar amb l'Ajuntament en activitats que impliquin la millora del Barri en tots els àmbits.

Un dels primers dubtes que va sorgir a les reunions de l'equip de treball de l'Associació va ser de quina manera es representarien les diferents cultures que conviuen al Barri. A la reunió amb l'organització de la Mostra de Cultures i amb Benestar Social, que es va convocar a principis d'octubre d'enguany, vam aclarir els dubtes que teníem.

Se'ns va proposar representar la cultura catalana. La nostra reacció de seguida va ser perplexa, i enteníem més la nostra participació com a entitat que representa a tots els veïns del barri i les seves cultures i no només la cultura catalana, que potser correspondria a un altre tipus d'entitat.

Un altre motiu per valorar la nostra participació, va ser l'enfocament del que ha de ser una Mostra de Cultures. Les presses i la poca previsió a l'hora d'organitzar la Mostra venia d'una partida pressupostària de la Llei de Barris a esgotar abans de finalitzar el 2016. Una mostra de cultures hauria de ser un procés llarg i complex i que hauria de tenir com a objectius participar en la comunitat de manera activa i igualitària, conviure amb respecte i tolerància, col·laborar en els processos participatius des de diferents enfocaments culturals, crear un ambient d'igualtat de drets i deures. Frivolitat, poc temps de preparació, poca organització, finalment ha portat a una poca participació en primera persona de les diferents cultures que hi ha a la nostra ciutat i en particular al Barri Antic.

Tampoc es va valorar positivament l'elecció de l'empresa organitzadora, que es dedica a fer un altre tipus d'esdeveniments (alguns des del nostre punt de vista discriminatoris per a la dona) i sense experiència en l'àmbit social. No s'ha tingut en compte com una mostra de cultures pot ser un treball valuós, si es realitza des de la base, la igualtat i conjuntament amb les persones que vol representar. Al contrari, des de Benestar Social s'ofereix una mostra sense cap significat com un 'aparador de cultures' que ha de recórrer a convidar participants de fora de Valls obviant la grandiosa diversitat cultural que tenim a la nostra ciutat.

Ens preguntem quan es faran les coses de manera adequada i d'acord amb les necessitats reals de les persones que convivim al Barri Antic? Quan es deixaran d'improvisar accions i malgastar diners de tots per a justificar subvencions? Quan es començarà a treballar de manera efectiva per aconseguir subvencions per projectes que siguin necessaris pel Barri i la ciutat? Si hi ha pressupostos per accions socials per què s'amaguen fins a l'últim moment? Com pot ser que de sobte hagin aparegut diners per crear accions participatives interculturals i/o socials pel Barri Antic i no s'hagin previst des de ja fa temps? Com és que la rapidesa organitzativa fa triar una empresa que es dedica a muntar festes en discoteques enlloc de tenir en compte altres entitats i col·lectius socials que hi ha a la ciutat?

La participació dins de la comunitat és un dret al que tothom pot accedir. Debatre entre les diferents cultures com volem conviure i viure hauria de ser una prioritat. Pensem que la interculturalitat és viure en igualtat, amb les mateixes oportunitats, sense estereotips, prejudicis i estigmatitzacions. Perquè un Barri Antic digne és un Valls digne i a hores d'ara encara estem molt lluny.
Share on Google Plus

About PortalNou Valls

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada